Хакерска атака срещу МВФ заради Гърция

В сряда хакери от групата „Anonymous” призоваха към извършването на онлайн атака срещу Международния валутен фонд (МВФ) в знак на протест срещу строгите ограничения, наложени на Гърция в рамките на спасителната финансова програма, предаде АФП, цитирана от "Фокус". В съобщение хакерската група призовава хората да влизат масово в сайта на МВФ с цел да натоварят работата му и той да блокира. В съобщението не е посочено в какъв час трябва да започне инициативата.

Посланието отвежда към сайт, критикуващ наложената на Атина рестриктивна програма, свързана с отпускането на помощ от 110 милиарда долара от ЕС и МВФ. МВФ от своя страна обяви, че знае за заплахата и е взел мерки, за да предотврати парализирането на сайта си.

Сред мишените на хакерската група в миналото са били египетското и италианското правителство, Иран и дружествата, които саботираха „Уикилийкс”, като „Виза” и „Мастъркард”.

Междувременно рейтинговата агенция Мудис (Moody`s) понижи оценката си за гръцките държавни облигации в местна и в чужда валута с три степени. Оценката беше понижена от В1 на Caa1. Агенцията обмисля да я понижи още повече. Мудис мотивира решението си и с нарастването на вероятността Тройката, която подпомага финансово Гърция /МВФ, ЕЦБ и ЕК/ да постави в даден момент като условие за деблокиране на помощта си искането частни кредитори да участват в преструктурирането на гръцкия дълг.

Вариантът за преструктуриране на гръцкия дълг не влиза в проекта на ЕС за разрешаване на финансовата криза в страната, заяви обаче вчера в Ню Йорк еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес и БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини