Плевнелиев: България е рекордьор по усвояване на евросредства за инфраструктура

Министър Плевнелиев направи първа компа на пътя между Смолян и Пловдив, който за две години трябва да се ремонтира в участък от 50км.

До края на 2011г. България ще усвои 1 млрд. лв. по ОП „Регионално развитие“, което с 40 пъти повече спрямо периода от 2008г-2009г. заяви вчера министър Плевнелиев, край чепеларското село Хвойна. На главния път, свързващ Пловдив със Смолян, министърът направи символична първа копка на ремонтните работи по трасето, което е единствената пътна артерия за Смолян и региона.

Строителният министър нарече подобна активност в усвояването на финансов европейски ресурс рекордна.  Предният кабинет на тройната коалиция е успял да използва едва 27 млн. лв. от програмата за 2.5 г., което е 40 пъти по-малко от сегашните постижения, коментира Плевнелиев.

Реализирани проекти на предишния кабинет не само били малко, но и с финансови санкции от 5 до 10%, като тепърва 3 български и 4 одитни агенции от Брюксел ще

проверяват проектите от 2008г. и 2009 г. по ОП „Регионално развитие“ , допълни министърът.

Той се похвали, че заради честни тръжни процедури по Оперативна програма „Регионално развитие“ останали 150млн.лв. излишък, които сега ще се вложат в нови 16 участъка.

10 от трасетата „бонус” ще са в Северна България, а  6 в южните райони на страната.

С икономиите по програмата за развитие на селските региони ще се ремонтират 46 пътни отсечки с обща дължина 1000км., вместо предвидените 30.

Така с програмите „Транзитни пътища V “ и по линия на Световната банка ще бъдат рехабилитирани 2800 км. пътища втори и трети клас, което никога не са се е случвало, похвали се строителният министър.

Плевнелиев заяви още, че изпълняваните в областите Пловдив и Смолян инфраструктурни проекти ще се удвоят като обем през следващите две години.

Пловдивска област сега се изпълняват проекти за общо 95 млн. лв.,а в Смолянска област проектите в ход са  за около 60 млн. лв.

Строителният министър обаче предупреди фирмите изпълнители, които ще работят по рехабилитацията на пътя между Асеновград и Пампорово, да спазват стандартите, тъй като от ИА „Пътна инфраструктура” щели да проверяват със специални рентгени какво се полага под асфалта.

Пътят е основна  връзка на Смолян и курорта Пампорово и в рамките на две години по него  ще се ремонтират 49 км, 13 съоръжения, тунели. Ще се изправят завои, ще се изградят нови съоръжения и това значително ще вдигне скоростта и ще скъси времето за придвижване между Смолян и Пловдив.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини