НАТО нанесе първите си удари с хеликоптери в Либия

НАТО обяви, че за първи път от началото на своята операция в Либия са изпозлвани бойни хеликоптери.

Летателните апарати са поразили военни автомобили, оборудване и войници от силите на режима на Муамар Кадафи. В комюникето на алианса обаче не се уточнява къде точно са били нанесени ударите.

"Този успех доказва уникалните възможности, които предоставя използването на бойни хеликоптери", коментира в текста командващият операцията на НАТО в Либия "Обединен защитник" - канадският генерал Шарл Бушар.

В изявлението се подчертава, че вертолетите ще осигурят на алианса допълнителна гъвкавост да забелязват и атакуват войските на Кадафи, които нападат умишлено цивилни и се крият в населени райони, допълва БТА. Целта е да бъде засилен натискът върху силите на режима.

В края на май генерал Бушар оправда използването на бойни хеликоптери в Либия с необходимостта от придобиване на допълнителен капацитет за поразяване на автомобили, които е много по-трудно да бъдат забелязани от летящите на голяма височина самолети.

Вертолетите бяха осигурени от Франция и Великобритания. Всяка от двете страни участва с по четири хеликоптера - съответно британците с "Апачи", а французите - с "Тайгър", които са базирани на кораби самолетоносачи - френският "Тонер" и британският "Оушън". На борда на френския кораб има и десетина вертолета от по-стария модел "Газела".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини