Първанов уговорил Доган за подкрепа на Калфин

1,3 млн. гласа на БСП и ДПС изстрелват червения кандидат на балотажа

Президентът Георги Първанов лично е разговарял с лидера на ДПС Ахмед Доган за кандидатурата на Ивайло Калфин като кандидат на червените за "Дондуков" 2, съобщава АС.

Срещата им е била още преди соцпленума миналата събота. Тогава Националният съвет на Столетницата издигна евродепутата за претендент на БСП. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от "Позитано" 20, "Дондуков" 2 и централата на движението. Задкулисните игри около номинацията на Калфин бяха най-обсъжданата тема в кулоарите на червения конгрес вчера.

Срещата между Първанов и Доган била по инициатива на Сокола. Той настоял за разговор с държавния глава, притеснен от зараждащото се етническо напрежение след боя пред софийската джамия, разкриха още източниците ни. Те разказаха как Първанов и Доган стигнали до общото мнение, че България има нужда от кандидат-президент с широка, а не тяснопартийна платформа, който да е гарант за стабилността и националната сигурност на страната ни. Така двамата се обединили около името на Калфин.

Едва след като Со казал "да" на Калфин, социалистите започнали сериозното му лансиране за изборите на 23 октомври.

Доган не е поставял условия за подкрепата на ДПС към Калфин, уточняват източниците ни. Целта на Сокола била "да не се допусне ГЕРБ да спечели президентския вот". Нещо, което не можело да се случи, ако Доган играе с човека си сред десните - кандидата на Синята коалиция Румен Христов. Социолозите са категорични, че той няма шансове за балотаж дори с гласовете на ДПС.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини