Преврат в либийското посолство у нас

Преврат в либийското посолство в София. Група, водена от генералния консул на страната Ибрахим Ал-Фурис, свали символите на режима на Муамар Кадафи и развя знамето на революцията.

В същото време днес в МВнР беше връчена нота на временно управляващия посолството на Либия в София, с която на основание чл. 9 от Виенската конвенция за persona non grata е обявен Ибрахим Ал-Фурис. Това съобщиха от външното ведомство.

Ибрахим Ал-Фурис трябва да напусне територията на България в рамките на 24 часа. Той съветник по консулските въпроси в посолството.

Чл. 9 от ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ за дипломатическите отношения гласи:

1. Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona non grata или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството. Едно лице може да бъде обявено за Persona non grata или за неприемливо още преди пристигането му в територията на приемащата държава.

2. Ако изпращащата държава откаже да изпълни или не изпълни в разумен срок своите
задължения, предвидени в точка 1 на този член, приемащата държава може да откаже да
признава въпросното лице като сътрудник на представителството.

 

По информация на Дарик радио Ал-Фурис е поискал от българските власти да осигурят необходимата подкрепа за него и семейството му, защото се притеснява за безопасността на близките си, ако се върнат в Триполи.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини