"Ню Йорк таймс": Ал Каида работи по смъртоносна отрова за САЩ

Представители на американските служби за борба с тероризма са все по-обезпокоени, че най-опасният регионален клон на Ал Каида се опитва да произведе смъртоносната отрова рицин е да я използва в малки експлозиви за нападения срещу САЩ, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Според секретни доклади на разузнаването от повече от година подразделението на Ал Каида в Йемен се опитва да се сдобие с голямо количество рицинови плодове, от които се произвежда рицин - бял, прахообразен токсин, който е толкова смъртоносен, че нищожно количество може да убие, ако бъде вдишано или попадне в кръвоносната система.

Представители на разузнаването разполагат със свидетелства, че членове на Ал Каида се опитват де пренесат рицинови зърна и обработващи вещества в скривалище в провинция Шабва, една от най-труднодостъпните племенни области, контолирани от бунтовниците.

Свидетелствата показват, че се полагат усилия за тайно производство на партиди от отровата, с нея се обивават малки експлозиви с нея и после се прави опит те да се взривяват на затворени, оживени места като молове, летище или метростанция.

Президентът Обама и върховните му съветници по националната сигурност били уведомени за първи път миналата година, и оттогава периодично получават нова информация, посочва БТА.

Висши американски представители заявяват, че няма индикации за непосредствена рицинова заплаха, а според някои експерти клонът на Ал Каида все още умува как да използва рицина като ефективно оръжие.

Вестникът отбелязва, че използването на рицин за оръжия е ограничено тъй като губи свойствата си, ако е изложена на суша и слънце като тези в Йемен и не прониква толкова лесно през кожгата, колкото други въздействащи върху на нервите агенти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини