Ню Йорк се връща към нормален живот след Айрин

Ню Йорк, който беше парализиран повече от едно денонощие от урагана Айрин, започва да се връща към нормален живот. Айрин отслабна в тропическа буря, докато се придвижваше по източното крайбрежие на САЩ. В повечето райони, включително град Ню Йорк, са нанесени по-малко материални щети от очакваното, макар че бурята отне 18 човешки живота. С отслабена сила Айрин стигна до Канада и атакува провинциите по атлантическото крайбрежие и югоизточен Квебек.

След като слънцето се показа вчера, по улиците на Ню Йорк се появиха автомобили и дори пешеходци въпреки силните пориви на вятъра. След като основният удар на стихията отмина, властите на мегаполиса разрешиха на евакуираните близо 370 хиляди жители да се върнат по домовете си.

На поредния брифинг кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че градът е преживял доста успешно бедствието. Той каза, че ще започне закриването на стотината временни убежища.

Повредени са редица сгради във всичките пет района на града - Бронкс, Бруклин, Куинс, Манхатън и Стейтън Айланд, наводнени са цели квартали. "Но трябва да бъдем откровени и да признаем, че ни провървя", подчерта Блумбърг. "Стихията не отне нито един човешки живот благодарение на предпазните мерки."

В други части на източното крайбрежие на САЩ обаче са загинали по различни данни между 11 и 19 души.

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен сега Ню Йорк, е възстановяването на транспортната система, обяви кметът. Остават затворени трите главни летища - "Джон Кенеди", Ла Гуардия и Нюарк в Ню Джърси. Властите обаче успяха да възстановят електрозахранването в по-голямата част от Ню Йорк, с което не могат да се похвалят другите градове в района. Така в съседния щат Кънектикът без ток са над половин милион потребители, а в Ню Джърси - 900 хиляди. В цялата страна на тъмно са над 3 милиона души.

Главните летища в Ню Йорк - "Джон Кенеди", "Ла Гуардия" и Нюарк - се очаква да заработят по-късно през деня. Досега бяха отменени близо 10 хиляди полета във всички засегнати от стихията щати.

ЖП компанията „Амтрак", която обслужва линии от Бостън до Маями, ще предлага ограничени услуги заради наводнени участъци и повалени дървета по ЖП линиите. Влаковете се движат по обичайното разписание само между Филаделфия и Вашингтон. Линиите от Филаделфия до Ню Йорк и Бостън няма да бъдат обслужвани. Намалено ще е движението на влакове и по южната дъга от Вашингтон до Маями.

Дузина реки в Ню Джърси са прелели или се очаква да предизвикат наводнения в следващите 24 часа, включително голямата река Делауер. Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи призова всички, които нямат спешна работа, да си останат днес у дома.

Дълги участъци по големите магистрали в Ню Джърси остават затворени за автомобилния трафик. "Пътуването из щата се очертава извънредно трудно", предупреди той.

Местните обществени транспортни системи в района Ню Йорк-Ню Джърси също ще функционират ограничено днес. Влаковете, метрото и автобусните линии в Ню Йорк, които бяха спрени заради приближаването на урагана, постепенно възобновяват работа. За някои райони ще са необходими няколко дни, преди транспортът да заработи нормално, предупреди губернаторът.

Националният център на САЩ за ураганите съобщи, че Айрин, която вече отслабна до тропическа буря и скоро ще премине в категорията тропическа депресия, все още е опасна и хората, през чиито райони преминава, трябва да са готови за сложни метеорологични условия.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че макар тропическата буря да продължава да отслабва, все още е опасна за селищата по пътя й, предаде Асошиейтед прес. Говорейки в Розовата градина на Белия дом, Обама предупреди, че населението все още е застрашено от наводнения и спирания на тока. "Това не е краят, подчерта той. Ураганът отне живота на хора и аз призовавам всички да продължат да изпълняват разпорежданията на своите щатски и местни власти в следващите дни."

Обама похвали служителите и спасителите за работата, свършена от тях преди идването на урагана и след това. По думите му това е пример как обществото може да има полза от едно добро управление. Обама предрече, че възстановяването ще отнеме седмици или дори по-дълъг период. "Отраженията от тази буря ще се усещат известно време", допълни той в присъствието на министъра на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и шефа на Федералната агенция за справяне с бедствени ситуации Крейг Фюгейт.

Айрин вече стигна до Канада и атакува провинциите по атлантическото крайбрежие и югоизточен Квебек, донасяйки поройни дъждове и силни ветрове и прекъсване на тока за 200 хиляди домакинства. Най-големият въздушен превозвач "Канада Еър" предупреди за възможни отмени на полети до летища на атлантическото крайбрежие, съобщи Франс прес.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини