Йошихико Нода е новият премиер на Япония

Министърът на финансите Йошихико Нода ще е новият премиер на Япония, след като бе избран за лидер на управляващата в Япония Демократическа партия от нейните депутати, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нода бе избран за партиен лидер на втория тур от гласуването. На първия никой от петимата претенденти не получи необходимото абсолютно мнозинство от общо 392 гласували депутати. В балотажа Йошихико Нода получи 215 гласа, а съперникът, му - министърът на икономиката Банри Кайеда, бе подкрепен от 177 депутати.

В първия тур Кайеда имаше 143 гласа, а Нода - 102. Нода е смятан за по-способен да преодолее проблемите с огромния държавен дълг на Япония и бе предпочетеният от финансовите пазари кандидат за приемник на подалия оставка премиер Наото Кан, посочва Ройтерс. Той обаче ще трябва да работи с разединени парламент и управляваща партия и може би ще се присъедини към списъка на кратко задържали се на власт японски премиери, добавя Ройтерс.

Кандидатурата на Нода ще бъде внесена за гласуване утре в долната камара на парламента, където Демократическата партия има 308 от общо 480 депутати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини