Няма данни за терористични заплахи в САЩ за 11 септември

САЩ не разполагат с достоверна информация за готвени терористични актове на територията на страната по повод 10-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. Това заяви министърът на правосъдието Ерик Холдър, цитиран от Ройтерс.

"Не разполагаме с достоверни, конкретни данни за заплахи от някакъв вид по повод годишнината. Но оставаме бдителни и в готовност да реагираме на всичко, с което се сблъскаме", подчерта Холдър пред журналисти.

Той призова всички граждани в САЩ да докладват на службите за сигурност или на местните власти за всяка подозрителна активност и предупреди, че ще има видимо по-голямо присъствие на полицаи по улиците в дните около годишнината.

Президентът Барак Обама се срещна вчера с шефовете на службите за сигурност, за да се увери, че са взети всички необходими мерки срещу евентуални заговори на Ал Каида.

"Ал Каида и други групи са проявявали в миналото интерес към годишнините от атентатите, така че оставаме в състояние на максимална бдителност и готовност", посочи говорителят на Белия дом Джей Карни. Той уточни, че на заседанието с Обама в Кризисния кабинет на Белия дом са били министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и съветникът на президента по контратероризъм Джон Бренън.

Вчера Пентагонът повиши равнището на тревога във всички военни бази на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Полицията в Ню Йорк също съобщи, че не разполага със сведения за конкретни терористични заплахи, но планира да създаде зона за сигурност около мястото на взривените кули на Световния търговски център, където в неделя президентът Барак Обама и неговият предшественик Джордж Буш ще почетат паметта на жертвите от атентатите, предаде Асошиейтед прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини