Дадохме ултиматум на Холандия за Шенген. Вестниците в неделя

„Труд": Столичният празник събра президент, премиер и патриарх

Празникът на София събра пред Паметника на Незнайния воин президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и патриарх Максим, с чиято благословия Знеполският епископ Йоан отслужи тържествения водосвет. От ВИП елита отсъстваше парламентарната шефка Цецка Цачева, която бе пратила на церемонията заместника си Анастас Анастасов. От кандидатпрезидентските двойки дойде само тази на управляващата партия - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Кабинетът бе отстрамен на площада от двамата силови министри - вътрешния Цветан Цветанов и военния Аню Ангелов. Армията също бе доведена под строй. Почти целият генералитет и опънатият строй на гвардейските почетни роти придаваха внушителен вид на празненството.

„24 Часа": Дадохме ултиматум на Холандия за Шенген

България заплаши Холандия с ултимативни мерки, ако не преразгледа решението си да ни наложи вето за влизане в Шенген.

Министърът на външните работи Николай Младенов извика холандския посланик в София Карел ван Кестерен, за да му обясни в прав текст, че ако страната му не преразгледа решението си до срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък, България ще вземе съответните мерки.

Ще преразгледаме изцяло позицията си спрямо реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, ако не бъдем приети в зоната, заяви Младенов с безпрецедентно рязък тон.

„Стандарт": Зеленогорски докара оркестър на протест

С духов оркестър и общинари дойде на протест в София кметът на Плевен Найден Зеленогорски. Той блокира движението в столицата в най-натовареното време - между 17 и 18 часа. Причината за протеста бе гневът на градоначалника, че ЦИК отказа да го регистрира за изборите. Заради митинга полиция бе отцепила основните трасета около сградата на бившия Партиен дом, а шофьорите бяха принудени да маневрират по малките улички встрани от булевардите. "От църквата "Света Неделя" до светофарите под "Шератон" се стигаше за 15 минути", гневяха се столичани. Колоните от автомобили буквално пълзяха и въпреки патрулките задръстването хвана и бул. "Ал. Стамболийски".

По-рано през деня стана ясно, че четири автобуса са потеглили от паркинга пред общината в Плевен, за да извозят до София участници в митинга на СДС пред ЦИК. Освен сините функционери за участие в масовката са заминали музиканти и танцьори от филхармонията, духовия оркестър, хоровата формация и Северняшкия ансамбъл, които в различна степен са на общинска издръжка.

„24 Часа": Синдикатите ще вдигат стачка в БДЖ

Синдикатите подготвят ефективни стачни действия в БДЖ, съобщи Петър Бунев - председател на синдикалната организация на железничарите в България към КНСБ пред агенция „Фокус".

На среща на ръководствата на синдикалните организации в железниците на КНСБ и КТ „Подкрепа" е било подписано обръщение към работниците и служителите в БДЖ да се задейства процедурата по събиране на подписка за ефективни стачни действия.

„Труд": Всеки трети софиянец има висше образование

Населението в област София (столица) е 1 291 591 души. Това са окончателните данни за преброяването на населението и жилищния фонд на Националния статистически институт за област София.

Населението на столицата се е увеличило от 2001 до 2011 година с 10,3%, или иначе казано със 120 749 души. Тази година населението на София достигна най-големия си брой.

През този период населението на страната намалява с 564 331 души или с 7.1%, основно поради отрицателен естествен прираст. Последните десет години столицата е с отрицателен естествен прираст (- 27 495 души), но вследствие предимно на механичния прираст населението се увеличава.

„Стандарт": Кризата с братушките приключва до седмица

Проблемът с нашите туристи окончателно ще бъде решен до 23 септември. Тогава ще отпътуват и последните групи от Варна и Бургас, забавили се в прибирането си заради конфликта между "България Ер" и "Алма тур". Това каза вчера във Варна Григорий Саришвили, зам.-ръководител на федерацията по туризъм на Русия. Снощи в 22,30 ч от летище Варна със самолет, изпратен от правителството на Санкт Петербург, трябваше да излетят 156 руски туристи. Предстоят още два полета от Бургас. Руските туристи няма да се откажат от България, защото са наясно, че не държавата е виновна за проблемите, категоричен е Григорий Саришвили. Той каза, че още от първия ден на пристигането си заради кризата с прибирането на своите сънародници е срещнал пълно съдействие от министър Трайчо Трайков, от заместника му Иво Маринов и от министър Ивайло Московски. Сопред червените депутати Румен Петков и Петър Димитров обаче скандалът с руските туристи ще ни излезе 700 милиона евро.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини