И Гърция подкрепя туристическия път между Смолян и Кавала

„Има политическа подкрепа за изграждането на пътя от смолянското село Горна Арда към гръцката община Паранести“, заяви на Първия  българо-гръцки форум за трансгранично сътрудничество в Неа Карвали гръцкият зам.-министър на инфраструктурата, транспорта и мрежите Янис Магриотис. Туристическият път ще свърже не само двата гранични района, но и ще даде достъп на туристите към Пампорово и Кавала.

Форумът за трансгранично сътрудничество между двете държави беше организиран по инициатива  на парламентарните групи за приятелство.

От българска страна взеха участие председателят Любен Татарски и заместникът му Димчо Михалевски, заедно със 60-членна  бизнес делегация.

Като председател на НСОРБ и кандидат за кмет на Смолян за трети мандат Дора Янкова участва с доклад за трансграничното сътрудничество.

Янкова изтъкна, че общия проект между общините Смолян и Кавала е приоритет за българското правителство и отбеляза значимостта на отсечката от село Горна Арда до 101-ва гранична пирамида.

В момента проектът за нея е на финална фаза о

ценка  и се очаква одобрение до края на октомври, след което  може да стартира строителството й.

 „За нас е изключително важно двете правителства да стоят зад нас и чрез програмата за Европейско Териториално Сътрудничество България-Гърция пътят ще стане. Тази отсечка ще свърже двете най-силно развити туристически дестинации Кавала и Пампорово и ще създаде мощни икономически връзки в областта на летния и зимния туризъм“, каза Янкова.

Кметът на Кавала Константинос Симитсис също подкрепи позицията на Янкова и посочи, че от гръцка страна вече е минала екологичната оценка за изграждане на пряката връзка между двата региона, което е много важно на фона на останалите общини, които пък имат проблеми на екологична тема. Той даде висока оценка на сътрудничеството с община Смолян.

“Убеден съм, че нашите депутати ще подкрепят усилията ни  за развитието на двата района“, каза Симитсис.

Зам.-министърът на регионалното развитие и конкурентноспособността на Гърция  Сократис Ксинидис, който отговаря за програмата от гръцка страна,  също обяви подкрепата си за проекта на Кавала и Смолян. Той изтъкна, че всичко е в ръцете на местните власти, а те се справят доста добре в тази посока.

Относно строителството на пътя Рудозем –Ксанти, Янис Магриотис посочи, че в момента се извършва рехабилитация на пътя, а за непостроените 8 км. от село Димарио до границата предстои да се изготви проект. Той ще бъде  готов в рамките на година и половина, но ситуацията е доста сложни  заради планинския релеф и екологични проблеми. Само проектът ще струва 5 млн. евро, посочи зам.-министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите в Гърция.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини