Златоград «превъртя часовника» и върна времето с повече от век

В Златоград времето «превъртя» стрелките с поне сто години и всичко живо се пренесе в епохата на градското Възраждане.

Най-южният български град се превърна в жива и автентична картина, сякаш извадена от старите ленти от началото на 19 век.

 Дельовите празници, които тази година започнаха на 23 септември, вече наистина са най-големия културен събор на града, изпъстрен с невероятни образи, а уличната глъчка от песни и викове на глашатаи се смеси с пушечни гърмежи и топовни изстрели.

 Родопски песни на самодейците от различни кътчета на родопския край се носят от множество импровизирани сцени. Гайдите се извисяват над виковете на местния глашатай, известяващ последните разпоредби на кмета.

Празничната шумотевица става особенно оживена около обяд, когато от  всяка сергийка и магазинче се надвикват оперении търговци на лакомства, сувенири и произведения на местните занаяти.

 Музиката и песните звучаха от всички улички на старинния квартал, който е една от най-големите забележителности на Златоград.

По калдаръмените павета се разхождат пременени девойки в носии, автентични герои от градския живот в алафранги и модни одежси от преди век, примесени с войнишки унифоррми и образи на първенците на Възраждането. Цялото население на Златоград е извадило автентични премени от раклите на баббите, носи от старо време, а някои са приготвили специални костюми за градския пазарен ден.

На едно от кафенетата се показа и кметът Мирослав Янчев, преоблечен като местен големец, със странен акцент от червена пъстра кърпа типична за гръцките облекла.

 През чардака на местната Винария, той сладко си хортуваше с първенците. В ролята на едновремешен депутат с лъскав костюм, приличащ на фрак влезна известният в Смолян д-р Никола Проданов-Очко, а на стотина метра пък пристъпваше елегантна дама с воалетка и черен костюм. Дори златоградчани трябваше да се вгледат, за да различат в хубавата дама зам.-кметицата Елмира Угорлиева с дъщеря й.

Чорбаджийско семейство тежко се носи из мегдана,

попът и ходжата пък кротко

хортуват на пейката пред дюкяна.

Все сцени от пазара на едновремешен Златоград, който бил търговски и занаятчийски център.

Пред старинното кафене, където единственно предлагат  известното «въртяно» кафе на пясък, чевръста гледачка обяснява каква голяма любов очаква момата, осмелила се да погледне в бъдещето на дъното на чашата.

На съседната уличка пък градските кокони показват най-новото в тогавашната мода и събират погедите на господата.

В близката градина пред една от старите къщи на Златоград достолепни дами с капели и дантели сладко обсъждат последните новости в приготвянето на смокиново сладко и нищят местните клюки.

«Един пазарен ден» е автентичната възстановка, която за поредна година събира туристи от цялата страна, а тези дни гръцката реч се носи на всяка крачка, защото за пръв път на гости на родопчани са съседите им от Ксанти с тяхната гръцка чаршия и традиционни специалитети.

Пресният южен зехтин се предлага на препечени филийки, а левент търго-

вец, по византийски омайва клиентите. Той обаче не предлага кехлибарената течност за продажба, само примамва гостите да я опитат и ги кани да идат в Гърция на пазар.

Затова пък маслиненото злато свърши бързо и гръцките гости се впуснаха в луди танци с гости и домакини. Под стотици салфетки майсторите ситниха истинско сиртаки,

неопитните пък се хванаха да учат стъпките на типичното гръцко хоро.

Празникът продължава и утре, а най-издражливите ще осъмнат под астмите с из-

студени напитки и местни специалитети поне до първи петли.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини