Учени от цял свят участват в юбилейната конференция 30 години астрономическа обсерватория

Проф.Богомил Ковачев,първият директор на НАО"Рожен"

76 учени астрономи от цял свят се събраха на Международната астрономическа конференция в Смолян по повод 30 годишния юбилей на Националната Астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Престижният форум „Тридесет години с поглед към небето“ се беше открит на 26 септември и ще продължи три дни в кинозалата на планетариума в родопския град.  Освен водещите астрономи от България участват учени от областта на звездната наука от Индия, Франция, Полша, Гърция.

Най-голямата българска обсерватория има професионални и научни контакти с над 12 западни държави, със солиден опит и постижения в сферата на изучаването на Вселената.

 „Излизането от световната криза ще стане с повече инвестиции в науката. В Смолян имаме наука на световно ниво и постиженията на астрономите са пример за това“, обяви в приветствието си за откриване на конференцията Дора Янкова. Преди 30 години именно в Родопите е направена една от най-големите инвестиции в науката от над 12 млн.лв. за изграждане на самата обсерватория и инфраструктурата към нея.

Освен чисто научен принос в световната звездна наука, обсерваторията на връх Рожен и планетариумът в Смолян привличат и хиляди туристи в региона.

Работната част на юбилейният симпозиум започна с доклад на първия директор на обсерваторията проф. Богомил Ковачев, който е сред основните инициатори за строежа на астрономическия комплекс, открит на 13 март 1981г.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини