Google празнува 13-ти рожден ден

13 години навършва днес най-популярната в света търсачка. Тази сутрин Google осъмна с празничното си лого.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин докато са студенти в Станфордския университет. Те се опитвали да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния.

Мисията на компанията е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“.  21 805 служители са заети постоянно в компанията към 15 юли 2010 г.

Google разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата "гугол" (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули. Заради изключителната популярност на търсачката обаче думата "google" е добавена в Оксфордския английски речник и означава "използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет".

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини