Ирена Соколова не подписа споразумението за честни избори

Кандидатите за кметове Ирена Соколова, Стефан Ангелов, Николай Драгомиров и Методи Георгиев не се явиха днес на подписването на споразумение за политическа почтеност и толерантност, инициирано от гражданско движение “ДНЕС“.

От „ДНЕС“ уточниха, че кандидатите Николай Драгомиров и Стефан Ангелов са заявили участието си в споразумението, но по уважителни причини не са успели да се явят днес. Те са изпратили на място и свои представители. Не е дадено никакво обяснение обаче защо кандидатът за кмет на ГЕРБ  не присъства и дали ще подпише едно такова споразумение.

Движението „ДНЕС“ напомни, че тези кандидати, които не са успели да се явят на подписването, могат да се присъединят към споразумението в срок от седем дни.

Подписа си под споразумението поставиха всички останали кандидат-кметове- Вихрен Матев, Димитър Огнянов, Румен Ваташки, Росица Янакиева, Костадин Костадинов и Валентин Павлов.

„Инициативата за подписване на такова споразумение е много добра. Даже съжалявам, че един такъв документ няма правна сила за да могат кандидатите за кметове да отговарят пред Закона за нарушенията, които биха допуснали в предизборната борба“, каза кандидат-кметът Вихрен Матев. Той призова към сдържаност в даването на обещания, защото след това 4 години този, който ги дава, ще бъде подложен на съда на обществото. Кандидатът, подкрепен от ПП „Другата България“ пожела на конкурентите си успех на изборите.

Според него би било много добре, ако и пернишките медии да подпишат споразумение за обективно и равностойно отразяване на предизборната кампания за кметското място.

„Документът за толерантност според мен е много добра идея.Както вече казах, аз съм победил злобата и с това съм морален победител. Според мен, етичното поведение е нашата вътрешна конституция. Етиката е в основата на философията, а философията е в сърцевината на нашата кампания. Пожелавам успех на всички“, каза и кандидат-кметът на РЗС Димитър Огнянов.

Идеята на споразумението за честни избори е политиците публично да заявят ясни ангажименти за политическа почтеност и открит диалог с гражданите.

Сред ангажиментите, които поемат кандидатите със споразумението са почтена, толерантна и открита предизборна кампания, уважение на правата на гражданите, да водят кампанията с прозрачно и законно финансиране, да не участват в практики, свързани с купуване на гласове и всички други действия, които могат да опорочат изборите и да поставят под съмнение вота на избирателите.

Движението за национално единство и спасение „ДНЕС“ обединява над 50 неправителствени организации от цялата страна. Основната цел на движението е да координира усилието на гражданското общество за диалог с управляващите и да отстоява интересите на българските граждани.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини