Скандално и с огромни гафове започнаха предизборните си кампании ГЕРБ и БСП в Перник

Вихрен Матев - кандидат за кмет на Община Перник

С огромни гафове и скандал започват предизборните си кампании БСП и ГЕРБ в Перник!

В денят, в който се подписа споразумението за политическа почтеност и толерантност – двете партии излъчват и раздават агитационни материали, които не съответстват на Изборния кодекс.

 

В чл. 134 ал. 2 на същият е записано, че: „Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

 Въпреки недвусмисленото изискване на кодекса – ГЕРБ излъчва и публикува видеоматериали в известен сайт за Перник БЕЗ ДА ОТПРАВЯ КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИЗИСКВАНИТЕ ОТ КОДЕКСА ПОСЛАНИЯ! Същите са разположени на следните места:

 

http://news.zapernik.com/289917.html

http://news.zapernik.com/290053.html

http://news.zapernik.com/290067.html

http://news.zapernik.com/290368.html

 

При откриването на предизборната си кампания днес – БСП раздаде агитационни материали, които също не отговарят на изискванията на Изборния кодекс!

Припомняме, че в случаи като споменатите по-горе - в чл. 134 ал. 7 на кодекса се предвижда: „Кметът на Общината, района или кметството или кметският наместник по решение на районната или Общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на този кодекс. Премахването и изземването на такива материали в изборния ден може да става и по решение на секционните избирателни комисии.”

Според закона - агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на територията на повече от един изборен район или които се отнасят за повече от един изборен район, се премахват или изземват от Областния управител по решение на Централната избирателна комисия!

В снимковият материал по-долу се виждат и основните нарушения, допуснати от БСП до момента:

  • На първата снимка е показан агитационен материал на БСП, на който текста на информацията за незаконност на купуването и продаването на гласове е с височина 0,4 см. при височина на листовката от 21 см.! Това значи, че площта на полето този текст е 5 пъти по-малка от изискването в Кодекса – или само 1,9% от площта на лицевата страна на агитационния материал!
  • На втората снимка положението е аналогично: Височина на текста 0,4 см. при височина на агитационния материал 15 см. Изчислението за площта на полето, отнесена към общата площ на агитационния материал е 2,67 % или 4 пъти по-малка от изискването в Кодекса!
  • Най-голям обаче е гафът, допуснат от авторите на агитационния материал за кандидата за Президент - Ивайло Калфин! ТАМ ТЕКСТ ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА НЕЗАКОННОСТ НА КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ НАПЪЛНО ЛИПСВА!

 

Използвам случая от Интернет страницата на perunik.com да сезирам Централната избирателна комисия, Общинската избирателна комисия, Кмета на Перник – Г-жа Росица Янакиева и Областният управител – Г-н Иво Петров за така допуснатите нарушения на Изборния кодекс и ги призовавам да изпълнят задълженията си, залегнали в същия! А именно – да пристъпят незабавно към изземване на агитационните материали, които не отговарят на изискванията на Кодекса и да разпоредят премахване на същите от местата в Интернет пространството, където са публикувани!

Вихрен Матев

Кандидат за кмет на Община Перник

Агитационен материал №1

Агитационен материал №2
Агитационен материал №3 - лице
Агитационен материал №3 - гръб

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини