Вихрен Матев: Агитационните материали на ГЕРБ и БСП са сериозен гаф и подигравка с избирателите

Вчера Вихрен Матев и останалите кандидат-кметове подписаха споразумение за честни избори

Едва вчера кандидат-кметовете в Перник подписаха споразумение за честни избори. Спазват ли го обаче те, или водят неетична битка с опонентите си? Важат ли законите за всички и имат ли смисъл предизборните кампании? Мнението на кандидата за кмет Вихрен Матев в интервю за perunik:

Смятате ли, че едно такова неспазване на кодекса може да е първата крачка към по-сериозни нарушения, като например купуването на гласове?

И най-дългото пътуване започва с една единствена крачка! Няма нищо по-нормално от това човек да греши. И няма нищо по-ненормално от това да повтаря грешките си! Когато грешките са в личен план  последствията ги отнася самият човек или най-много неговите близки. Ако грешат партиите, последствията се отнасят от всички. Примери – колкото щеш.

През последните 22 години нямаше нещо, което да е коректив на властта. И властта управляваше безконтролно като трупаше и мултиплицираше грешките си на наш гръб. Институциите, които трябваше да я контролират,  спяха и последствията от цялото това безхаберие се изсипваше на главите ни. Беше ни втълпявано, че в редиците на партиите се намират най-добрите специалисти и експерти, и че само те са достойни да ни управляват. Това се подпомагаше от поляризацията на обществото на „червени” и „сини” и безумната ни вяра, че едните са по-добри от другите! Всъщност, това въобще не е така. За да го осъзная ми помогна погледа от вън, защото дълги години наблюдавах политическия процес от чужбина и поради тази причина не бях подвластен на местните страсти. В момента и ГЕРБ, и БСП са двете лица на един порочен политически модел. Модел, в който липсва контрола на гражданското общество. Хората там се подбират по метода на изкуствения подбор. Най-важен принцип при подбора им е лоялността. А когато си просто лоялен, си лишен от възможността да мислиш! Ставаш лесна жертва на хората над теб.

Примерите за Перник са многобройни и нямат партийна окраска. Синята зона, приета с гласовете от всички партийни цветове. Наредбата за таксите за боклука – също. Агитационните материали, неотговарящи на изискванията на Изборния кодекс , също! И това е само върхът на айсберга. Много неща остават скрити от нашите очи и не е в интерес на партиите да ни ги показват.

Защо казвам всичкото това? Защото, когато се повтарят едни и същи грешки, независимо от това коя партия е на власт , това формира определен управленски манталитет. Формира чувство за безнаказаност и безотговорност. И в този смисъл връзката между неспазването на кодекса и купуването на гласове е пряка. Тези, които правят едното няма да се замислят да направят и другото, защото са възпитани в партийна лоялност, безнаказаност и безотговорност. И защото са абонирани за властта, без която няма да могат да просъществуват дори и ден.

Важат ли законите еднакво за всички и смятате ли, че големите политически сили ще си понесат последствията?

Законите важат еднакво за всички, но не се прилагат еднакво към всички. Законът в България се е превърнал в дамоклев меч, който се стоварва само на главата на непослушните. Самият аз съм го изпитал нееднократно на собствен гръб! Еднаквото прилагане на закона към всички е основно демократично правило. Промяната на остарелите закони след широк обществен дебат – също! В това отношение  предизвикателство за мен и всички нас ще бъде отново да тествам институциите, за да могат всички да видят дали те ще си свършат работата, или не.

Незаконните агитационни материали на ГЕРБ и БСП в Перник са сериозен политически гаф. Още днес ще подам жалба до Общинската избирателна комисия и ще следим заедно нейните реакции по въпроса. Ако реакциите на ОИК не ме задоволяват, ще обжалвам в съда. Всичкото това ще бъде показателен пример за нас и ще съдържа отговора на поставения от Вас въпрос! Защото вижте – в тези партии има юристи, икономисти, политолози и всякакъв друг род специалисти. Не е ли дошло на ума на никой от тях да се консултират с някого преди да отпечатат или излъчат нещо? Абсурдно е това! Издава лоши практики и безотговорност! Отново гражданите са оставени насаме да се защитават и между тях и безчинствата на управляващите няма никаква преграда!

 Мислите ли, че това действие е подигравка с избирателите?

Абсолютно! Такова действие внушава дори страх. То внушава и чувството, че в България всичко продължава да си върви по старому. Че избирателят продължава да няма избор и да бъде третиран без уважение като електорална единица. Че изборите са просто едно шоу, в което ролята на избирателя е на безмълвен слушател и зрител.

Това, което правят ГЕРБ и БСП, честна кампания ли е спрямо останалите кандидати?

Не! И се надявам това да стане достояние на цяла България. Когато разполагаш с огромен финансов и кадрови ресурс и в същото време си позволяваш да играеш с такива методи, това не е честно. Това е нарушение на Споразумението за политическа почтеност и толерантност, което подписахме едва вчера.

Имат ли морал политиците в Перник?

Ако имаха морал, такова нещо нямаше да се случи. Моят отговор е – не! Поне що се отнася до БСП и ГЕРБ. Всъщност, сред членовете на тези партии има много качествени и стойностни хора, които обаче са под похлупака на една самозабравила се партийна върхушка. Върхушка, която ги използва и им пречи да се изявят. За другите сега не мога да съдя, защото не съм видял с какви средства ще се борят в предизборната кампания. Останалите дни до края на предизборната кампания ще покажат дали и те имат морал. Тук искам да вметна нещо за медиите. Като най-мощният коректив на властта - медиите в Перник не изпълняват в достатъчна степен функциите си. За кой ли път ще повторя: Когато медиите спрат да са коректив на властта, те стават нейна маша и започват да са коректив на самите нас! Когато медиите спрат да отразяват, те се превръщат в криво огледало. Даже понякога  в черна дупка. А това не е добре за никого. Дори за самите тях.

 Как бихте отговорили на провокациите, че това е „злобна кампания“ от Ваша страна?

Няма злоба в кампанията ми. Това, че някой някъде не си е свършил работата, си е негов и на неговата партия проблем. И ако желанието ми да се спазват клаузите на Изборният кодекс се тълкува от някого като „злобна кампания”, то този някой си има сериозни неприятности с демократичното мислене и правовата държава.

Често ме питат кога ще започне моята кампания. За мен кампаниите са лудост. Пир по време на чума! Безсмислено харчене на пари. Ако си работил както трябва – кампания даже не ти е необходима. Какво значи да си спал 4 години и да разчиташ на някакъв си 1 месец за да убедиш хората да гласуват за теб?

Моята кампания не е спирала вече повече от 2 години. Годините, в които се борих за премахването на Синята зона в Перник. Годините, в които се борих хората да прогледнат в мъглата, създадена и поддържана в града ни от БСП и ГЕРБ. Моята програма за управление е много различна от това, което БСП и ГЕРБ предлагат на гражданите на града ни. И това ще стане абсолютно ясно за всеки, когато я публикувам през следващите дни.

Снимка: ipernik.com

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини