И Демократи за Перник нарушиха Изборния кодекс

И Демократи за Перник активно се включиха в предизборния маратон с … нарушения на Изборния кодекс.

На снимките се вижда, че техните агитационни материали също не отговарят на изискванията на Изборния кодекс. Материалите са изложени на няколко възлови места в града ни, между които и ул. Търговска. Син микробус със залепен техен афиш също обикаля града.

И снощи в прякото си излъчване от щаба на ГЕРБ - Перник, пернишките гербери показаха пълно незачитане на закона. Отново липсваше предупреждението за незаконност на купуването и продаването на гласове. Можете да видите тук: http://news.zapernik.com/291457.html

Наред с диплянката на кандидат-президента Ивайло Калфин, за незаконността на която perunik.com първи съобщи вчера, картичката за реклама на кандидатурата на Росен Плевнелиев, която се раздава в шатрите на ГЕРБ, държи рекорд по незаконност. На нея също липсва надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Същото може да се каже и за вестника, който предлага ГЕРБ. С височина от 45 см изданието има поле с предупредителен надпис от 1,5 см. Което прави 3,33 % от лицевата площ. Което пък прави ГЕРБ един от най-големите нарушители на Изборния кодекс, наред с БСП и Демократи за Перник.

Припомняме, че в чл. 134 ал. 2 на Изборния кодекс е записано: „Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.”

Отново подканяме ОИК да се самосезира и изпълни задълженията си, залегнали в кодекса. Perunik.com ще продължи да ви уведомява за начина, по който партиите заобикалят и не изпълняват изискванията на Изборния кодекс.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини