Екоинспекцията в Смолян проверява сигнал за умряла риба

РИОСВ – Смолян извърши незабавна проверка във връзка с сигнал за умряла риба по река Арда и опашката на язовир Кърджали. По време на проверката, след обстоен обход на района, умряла риба е констатирана само в безотточен микроязовир в землището на село Китница. 

Водите на река Арда не са променили цвета си, нито са помътнели, съобщават още от екоинспекцията в Смолян.

Резултатите от проверката за сега съвпадат и с наблюденията на рибари, които ловили през целия ден на мястото на инцидента.

 От микроязовира, където е констатирано измирането на риба, са взети водни проби от представители на Регионална лаборатория – Смолян.

 Според степента на разложение на рибата се предполага, че измирането е настъпило преди 4 – 5 дни. В района няма предприятия, които биха предизвикали замърсяване на водоема. Изяснява се собствеността на водоема, както и причините които са довели до измирането на рибата.

Сигналът за голямо количество умряла риба в яз. "Кърджали”, в района на ардинското село Китница е бил подаден на тел.112 в четвъртък.

На мястото на произшествието незабавно е бил изпратен екип от полицаи, спасители от ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението”, служители на Областната агенция по безопасност на храните и на териториалното звено на Агенцията по рибарство и аквакултури за извършване на оглед и вземане на проби.

При извършена аутопсия на мъртва риба е било установено, че няма признаци на заболяване и че най-вероятно смъртта е настъпила вследствие на ниско съдържание на кислород във водата. Специалистите изключват вероятността за индустриално замърсяване.
Наблизо до мястото на произшествието е била открита спиртоварна.

Работата по случая продължава.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини