Вихрен Матев и ПП „Другата България“ внесоха 9 жалби в ОИК, приложиха бонбон като доказателство

Общо 9 жалби до ЦИК и ОИК внесоха днес независимият кандидат за кмет Вихрен Матев и представители на партия "Другата България".

Предмет на жалбите са агитационни материали, разпространявани от ПП ГЕРБ и  Коалиция БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК Тракия, СПС „Защита” и движение „Гергьовден”. В част от материалите липсва задължителния според Изборния кодекс надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, а в останалите надписът не е обособен в каре или е значително по-малък от посочените в кодекса размери.

Чл. 134 ал. 2 от Изборния кодекс гласи: „Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.”

Нарушение, за което ПП „Другата България“ сигнализира ЦИК и ОИК е вестникът на ПП ГЕРБ, който се разпространява в Перник. Изданието не отговаря на изискванията, поради факта, че съдържащия се на лицевата му страна надпис  „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ е с размери, които не съответстват на изискванията.

Същото нарушение прави и местната коалиция на БСП, чийто флаер също съдържа призива, но е с размери, които не съответстват на изискванията. Размерът на полето, в което е разположен надписът е по-малко от изискващите се в Кодекса 10% от общата площ на лицевата страна на материала.

Коалицията допуска същото нарушение и в друг флаер, при който надписът, че купуването и продаването на гласове е престъпление, е с размери, които не съответстват на изискванията.

Още по-фрапиращо е положението при агитационните материали при  кандидат-президентите.

Такъв е и случаят с агитационен материал на кандидата за президент Росен Плевнелиев. Материалът дори изобщо не съдържа надпис, предупреждаващ, че купуването и продаването на гласове е престъпление.  Опонентът му Ивайло Калфин също не остава по-назад. Без посланието са и неговите агитационни материали. Надпис липсва и при плакатите, разпространени в Перник в подкрепа на Румен Христов, който също е кандидат за президент.

Местната коалиция на БСП нарушава изискванията на кодекса и с видеоматериалите си, публикувани в сайта http://otpernik.com. При всички тях лисва недвусмислено и разбираемо послание, предупреждаващо, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Любопитно е, че в една от жалбите като веществено доказателство бе приложен и един от вече прословутите бонбони "ГЕРБ".Като агитационен материал опаковката не съдържа предупреждаващия надпис.

Според Избирателния кодекс, ако жалбите се уважат като основателни - кметът на Община Перник трябва да изземе и премахне съответните агитационни материали. За премахването на агитационни материали, които са разпространени на територията на повече от един избирателен район отговаря Областният управител.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини