ОИК не уважи две жалби против незаконни агитационни материали. Не знаели къде да ги намерят...

Това отговаряло на изискванията, според ОИК

Две от подадените вчера общо 9 жалби от кандидата за Кмет на Перник Вихрен Матев и кандидатите за общински съветници, подкрепени от ПП „Другата България” - Емил Христов и Павел Черийски не бяха уважени днес от ОИК – Перник.

Според ОИК – агитационните материали отговаряли изцяло на изискванията на Изборния кодекс! В решението на ОИК също се споменава, че в жалбата липсвали данни по отношение на това кой, кога и къде разпространява агитационният материал! Поради този факт - ОИК била поставена в положение на невъзможност да вземе отношение, да провери случая и изземе или премахне тези материали.

Споменатите в жалбите агитационни флаери са на коалицията БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, КП „Тракия”, СПС „Защита” и движението „Гергьовден”.

Вносителят на жалбите ще се възползва от правото си да обжалва тези решения на ОИК в законовият тридневен срок пред ЦИК.

 Коментар:

Както perunik.com първи писа – агитационните материали (виж снимките по-долу) не отговарят на изискванията на Изборния кодекс! С просто око се вижда, че надписът, предупреждаващ за незаконността на купуването и продаването на гласове не е разположен в отделно поле и не заема необходимите по закон 10% от лицевата повърхност на материала! Според нашите измервания – надписът е в пъти по-малък от изискването на закона. ОИК – даже не си е направи труда да направи тези измервания и да ги опише в решението си за да ни убеди в правилността му!

Недоумение буди и факта, че въпреки, че според ОИК материалите отговаряли на изискванията на закона – жалбоподателя бил длъжен да ги снабди с информация кой, кога и къде се разпространява! Питаме - ако тези материали наистина са законни – какво значение има това? Ситуацията малко прилича на случая, в който ако се жалвате от грабеж в полицията – предварително трябва да се снабдите с конкретни факти за извършителя му и мястото, където се намира откраднатото! В частен разговор с Г-н Петър Трендафилов - същият ми обясни, че това според него не били агитационни материали. За да бъдели такива - те трябвали да съдържат номер на бюлетината и конкретен призив за гласуване! Е - тук номер на бюлетина има! Нямат ли край абсурдите в тази наша държава?

По-късно днес изпратих е-мейл до ОИК, в който писмено ги сезирах за местоположението на някои центрове за агитация, където продължават да се раздават подобни материали. До края на днешния работен ден - отговор от ОИК няма!

Използвам случая да посъветвам Г-н Трендафилов да действа превантивно, вместо да чака ние, гражданите да му вършим работата. Партиите и коалициите са длъжни най-малко 24 часа предварително да обявяват в общината времето и мястото на предизборните си мероприятия! Така че - използвайте тази информация и проверявайте! Не чакайте някой друг да ви върши работата! 

Вихрен Матев

  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини