Светлоотразителна неграмотност

За вас шега, за мен истина, в Холандия преди избори правят социологически проучвания сред учениците. Било по-лесно и по-евтино, а резултатите били почти същите като при възрастните. Предизборните нагласи на деца и родители в почти всички случаи съвпадали, разправят холандците. Родителите били влияели на децата.

У нас се подхожда откъм обратната страна. Предизборни послания се препращат към родителите чрез децата. Цяла една телевизионна вечер от всички канали на екрана се люлееше едно мече, светлоотразително. Раздадено било на първокласници в Перник точно в навечерието на предизборната кампания, уж за да запомнели децата какъв празник е 22 септември. То вярно, че децата не знаят какъв празник е, мислят си, че щом 22 март е първа пролет, значи 22 септември е първа есен. Но видите ли някъде мече, да знаете, че някой е планирал нещо съмнително с деца. Я президентът прави лицемерната кампания „Коледата възможна”, я депутат се саморекламира. В една западна страна толкова им писна от преструванската употреба на мечето, че направиха тениски с разстреляна играчка с надпис „Мечето е мъртво”. У нас обаче мечетата все още минават. Поради което депутатката Ирена Соколова раздала на децата мечета и беше обвинена за внасяне на политика в училищата. Аз я обвинявам в друго – внасяне на неграмотност в училище.

Люшкаше се това мече по всички телевизионни екрани цяла вечер, а на него пишеше: Ирена Соколова. Народен Представител.” Депутатите не обичат да ги наричат депутати. Депутат било пренебрежително и негативно натоварено (нещо като циганин). Народен представител било позитивно (нещо като ром). По тази причина: Ирена Соколова – Народен Представител. Ще занесе детето мечето вкъщи, ще му се зарадват мама и татко, ще видят какво пише на него, ще се сетят, че Соколова е кандидат за кмет... и т.н. То е ясно, че цялата работа е заради това.

Но защо госпожа Соколова, при тъй тясната й връзка с училищата, не е попитала някоя учителка от началния курс как се пише „народен представител”? Защо е написала и двете думи с главни букви? Всъщност знам защо. Защото не е внимавала в часовете в трети клас. Защото се движи в среди, в които не е непрестижно да си зле с граматиката. Защото, ако шефът ти е прочел една книга, няма значение колко книги си прочел ти. Защото и „народен”, и „представител” са едни такива важни, големи, значителни думи и им подхожда главна буква. Така поне разсъждава най-знаменитото в световен мащаб мече – Мечо Пух.

Обвинявам народния представител Ирена Соколова за внасяне на неграмотност в училището. И съм убедена, че не е дребнавост. Грамотността при голяма част от професиите (включително и политиката) е като хигиената при хирурзите. Както не искам да ме оперира най-гениалният хирург, без да си е измил ръцете, така не искам край училище да се навъртат политици, които не са наясно с граматиката. Не вярвам, че хора, които не могат да научат мястото на главните букви, запетайката и пълния член, могат да ни научат на далеч по-сложните неща в един усложняващ се свят. И затова се надявам, че когато страната и градовете ни се управляват от хора, които са чели повече от една книга, тези мечета щяха да бъдат любезно върнати на госпожа Соколова не само защото поощряват политизирането на българското училище, а и защото поощряват неграмотността.

Впрочем, когато завършат първи клас, тези деца с мечетата ще получат списък с книги за четене през лятото. Осем книги. В края на лятото всяко от тях ще е прочело повече от еднокнижния политик.

Източник: novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини