В Смолян имунизират срещу грип за 12лв.

            Регионалната здравна инспекция в Смолян започва кампания за противогрипна имунизация за този зимен сезон. Необходимите ваксини са в наличност, а манипулациите ще се извършва в кабинет на първия етаж всеки работен ден от 8.30ч. до 12.30ч. и от 14.00ч. до 16.00 часа. Цената от 12 лв. включва ваксината „Инфлувак” и манипулацията по поставянето й.

Задължително условие е човек да е напълно здрав и да е сигурен, че не е алергичен към яйца, яйчни продукти  или към някои съставки на ваксината.

            Грипният вирус е изменчив и затова съставът на ваксината се променя ежегодно според препоръките на Световната здравна организация.

Тази година противогрипната ваксина  предпазва от 3 щама:

  1 щам от тип А и подтип ( H1N1)

 1 щам от тип А и подтип ( H3N2)

  1 щам от тип В.

Най- подходящия период за извършване на имунизацията срещу грип са месеците октомври, ноември и декември. Съвременните безвредни и високоефективни грипни ваксини предпазват от грип 70 до 90 на сто от здравите хора под 65-годишна възраст.

Ваксинирането против грип е препоръчително за всички хора, навършили 65 години, както и за рисковите групи от населението – лица с хронични заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, ендокринната и др. системи, допълват от РЗИ.

 Ежегодна имунизация се препоръчва и за:

-              хората, живеещи в организирани колективи - домове за медико – социални грижи, военни поделения, общежития и др.

-             хора, при които има повишен риск от зараза - транспортни работници, медицински персонал и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини