Заловен израелски войник разменен за стотици палестинци

Израел е договорил размяна на затворници с Хамас, която гарантира освобождаването на заловения израелски войник Гилад Шалит, който ще си "бъде у дома" до няколко дни, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Приключихме трудни преговори с Хамас за освобождаване на Гилад Шалит. Той ще се завърне у дома през следващите няколко дни, заяви в предавана по телевизията премиерът Нетаняху.

Палестински източници съобщават, че Израел се е съгласил да освободи около хиляда затворници в замяна на войника в споразумение, което ще бъде приложено по-късно тази седмица.

Източници от въоръженото крило на движението Хамас, което управлява сектора Газа, потвърдиха новината, заявявайки че размяната ще се извърши в рамките на една седмица.

По същото време десетки хиляди палестинци се събраха в северната част на ивицата Газа, за да отпразнуват споразумението за размяна, по силата на което стотици палестински затворници ще бъдат пуснати на свобода.

Палестинците се отправили към джамията на халифите в Джабалия, за да отпразнуват победата на съпротивата и сключването на споразумението с Израел, се казва в съобщение на ислямисткото движение, което контролира Газа.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини