Кого обслужвахте 10 години, г-жо Кунева?

Автор: Емил Кошлуков

Рядко си позволявам да ползвам "Факторът Кошлуков" за лични коментари, защото смятам, че водещият може да каже и защити своята позиция в разговора с гостите. Понякога обаче се налага да коментираме неща, които се случват.

Първо, това, коесто стана със Сашо Диков – един от известните журналисти в България – е недопустимо. Каквито и да са мненията, колкото и да е спорна фигурата му, посегателството върху всеки един човек, не просто журналист, но в случая върху човек, който говори и има свобода на словото, е заплаха за демокрацията. Полицията трябва да реагира максимално бързо, стискаме му палци. Няма значение дали харесваме, или не харесваме какво казва един човек, важното е принципите да важат за всички. Затова искам да изразя личната си и на целия екип на "Факторът Кошлуков" подкрепа към г-н Диков в този момент.

Другата тема е малко по-неприятна. Съжалявам, че трябва да я засегна, но съм длъжен, защото бях нападнат.

Меглена Кунева, един от кандидатите за президент, се обърна в едно телевизионно предаване към TV7 и каза, че TV7 е поръчкова и обслужва БСП и ГЕРБ. Само по себе си, това е постижение. Една медия, ако може да обслужва и власт, и опозиция, е проява на висша еквилибристика. Но това е друга тема.

Кунева имаше предвид, че TV7 изпълнява поръчки, че има цензура, че не я отразяват.

Казвайки това за TV7, тя го казва и за мен. Значи Емил Кошлуков е поръчков, значи предаването ни е поръчково и не я пускаме. Ако ме попитате защо не я поканим, ще ви отговоря веднага, че вчера й звъннах лично и я поканих. Тя каза: "Абе, нещо май, няма да мога". Имала дебати довечера по друга телевизия. Предложих да отидем ние, с камера... Не се обадиха повече.

Тя е добре дошла в студиото, когато пожелае. Но си позволявам да отговоря на тази обида. За мен е обида, чувствам се лично засегнат. Когато кажеш, че TV7 е поръчкова, значи и аз работя по поръчка. А не работя по поръчка. Не съм работил по поръчка, когато съм лежал в затвора, докато тя беше снаха на Пръмов и работеше... ще ви кажа къде. Не съм работил по поръчка, когато обикаляхме улиците, правехме СДС и опозиция и сваляхме БКП, докато тя си работеше... ще ви кажа къде. Не съм работил по поръчка, когато съм правил политика през тези 20 години. И сигурно съм единственият политик, вече водещ, който все още живее на квартира в София.

Но става дума за свободата на словото, а това е важно. Важно е, когато гледате едно предаване, да знаете дали защитава свободното слово или не, дали има цензура или не.

Г-жа Меглена Кунева от 1988 г. до 1990 г. работи в Комитета за правата на човека, организиран от ЦК на БКП. Това го казва един от хората в комитета – Велко Вълканов – в статия във в. "Стандарт". Това, което ме дразни, е, че политиците понякога мислят, че сме се излюпили от яйца в инкубатор, че нямаме спомен, че току-що сме се появили на този свят с последния дъжд. Какво е било преди, няма значение. Могат да си пренапишат биографиите, могат да направят какво поискат със себе си... Защото ние, българските зрители и избиратели, сме глупави и имаме амнезия.

Не! Помните къде е работила, а аз помня много добре този комитет. Той беше организиран от Държавна сигурност, за да може да затвори устите пред света, пред Запада и това го прави още по-гнусен. Защото иначе, когато Държавна сигурност преследва, вкарва в затворите, изселва хората и ги убива, поне знаем, че те са такива – палачите на властта, бранителите на комунизма. Но когато се правят на свободомислещи и борци за права и за свобода на словото, е още по-гнусно! Още по-гнусно е да представиш един педофил за възпитател в детската градина! Още по-гнусно е да наречеш един убиец хирург, като Джак Изкормвача! Това е отвратително! Но тя работи там, когато Илия Минев с Независимото дружество за защита на човешките права е изселван, заключван, преследван. Когато вече ги има дисидентските формации и движения, когато започват да се организират комитетие на Любо Собаджиев – период, в който съм участвал и го знам.

Аз съм ходил в този комитет, да ги видя тези борци за права и свободи, където Кунева защитавала правата, сред които и свободното слово. Нали тя казва, че от това страда сега! Питам я какво правеше там, при Държавна сигурност.

На 26 октомври, ако си спомняте битката в градинката пред Кристал... Аз помня, защото беше първият ми рожден ден вън от затвора. А ядох и малко бой, и аз търчах там с другите... Когато ни арестуваха и заграждаха целите улички и бягахме, и се криехме, а изхвърляха хората, за да не ни гледат западните журналисти (имаше международен еко форум в България и го използвахме, за да дадем интервюта пред западната преса), тогава Меглена Кунева е била в Комитета, който отиде с Юли Бахнев, Велко Вълканов (тези информации са публични) да обяснява колко е добра България, как правителството е чудесно, как няма нищо подобно, тогава тези хора потъпкваха открито и директно човешките права и свободи, включително правото на свободно слово.

Не съм я чул да се възмути през тези години. Имаше уволнени журналисти – Иво Инджев и т.н. Имаше посегателства срещу журналисти. Не съм я чувал досега да каже нещо за свободата на словото. Но изведнъж се оказа, че ние сме поръчкови, т.е. аз конкретно.

След това, от 1992 г. до 2001 г. тя заема длъжността старши експтерт в правната дирекция на Министерския съвет. Това е в нейната биография. Заемайки тази длъжност, тя участва в писането на всички закони. Но сред тях има един Закон за концесиите, в който се вкарва медийният монопол. Тогава този Закон за концесиите беше написан така, че държавата де факто организира монопол върху медиите. Държавата де факто не даваше честоти и даваше два различни лиценза... Чак през 2000 г. започнаха да ги дават на телевизии като нашата, като другите. Даваха възможността да работят, а другите ги държаха за гушите, защото лицензите бяха в ръцете им. Тя е една от хората, които са правили този закон.

Само вижте какво казва Конституционният съд през 1996 г.: "В разпоредбите на Закона за концесиите се посочват "телекомуникационните услуги" като дейност, която е допустимо чрез закон да бъде организирана като държавен монопол. Конституцията не допуска установяване на държавен монопол за извършване на "телекомуникационни услуги".

Хубаво е да кажеш, че TV7 е поръчкова, но аз бих попитал ти какво работи 10 години и кого обслужваше! Защото аз не съм. Когато един човек се кандидатира за президент, трябва да е ясен с биографията си. Трябва да каже защо заслужава да бъде президент.

Ето какво друго направи г-жа Кунева. Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, Орсовките, ако си ги спомняте, един от най-мракобесните закони на новата БСП, е правен с нейното сътрудничество. Но, да речем, че това е дълбоко минало, да го забравим.

Ще кажете, г-н Кошлуков, вие ги помните, защото сте антикомунист, мразите тези хора, не ги харесвате. Аз съм водещ, не си позволявам да мразя никого. Тук са били хора от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, извънпарламентарни партии... Давам думата на всеки. Но като политик имам достатъчно информация и знания, за да задам въпросите, които другите пропускат, защото е важно кой задава въпросите. Аз не само знам въпросите, но и отговорите на повечето от тях.

Меглена Кунева казва, че се бори много за интересите на България, че ще бъде президентът, който ще бъде лицето на България, непартиен, независим, извън всички други.

Сами можете да видите в преговорните глави какви квоти договори Меглена Кунева, когато беше главен преговарящ с ЕС. Аз съм извадил информация само за земеделието. Квотата за домати в България са 156 хил. т, в Гърция има милион, а Полша има два пъти повече от нас. Как става така, че България, която уж произвежда домати, има по-малка квота за домати от Полша? Ще кажете, че поляците са разработили, правят повече домати, Меглена Кунева е подписала реалните неща.

При крушите България пропуска да договори квота. Гърция в момента има 5155 т, а Испания – 35 199 т. Може би г-жа Кунева не яде круши или, когато е била в парижката банка, където я назначиха, им ги сервират в златни чинии, с прибори "Тифани" и им викат на френски poire, та не е разбрала, че е круша? Но в България, благодарение на този загрижен кандидат-президент, който обича родината си и ще ни управлява чудесно, няма тези квоти.

А квотите за захар – 4752 т. при потребление 198 хил. т. Може ли да произведем 4000 т, а да потребяваме 200 хил. т? Сметнете вие колко процента са това.

Квотата за лен и коноп – две от културите, които са модерни, не само защото се използват в индустрията, но ще бъдат в основата на възобновяемите енергоизточници, насърчавани са от Европа. България – 48 т, Унгария – 2061 т, Белгия – 10 380 т. Ако отворите картата, ще видите колко са големи Унгария и Белгия, ще можете да ги съпоставите като население, територия, за да разберете дали наистина България заслужава тези квоти.

Меглена Кунева участва на избори преди две години, през 2009 г. Тогава я питаха: "Ти си еврокомисар, ще станеш ли депутат, или ни лъжеш?". Тя каза: "Не, излизам. Аз съм европейското лице на България". Това беше лозунгът й. Всички медии попитаха дали това наистина е така, или ни подвежда. Сами можете да си отговорите на този въпрос.

Когато днес Меглена Кунева днес иска моя вот, защо да гласувам за нея? За да отиде пак в парижката банка! Между другото, тя е единственият български комисар, разследван в Етичната комисия по сигнал на "Трансперънси интернешънъл". Те казват, че са "силно загрижени за риска от конфликт на интереси, когато бивши еврокомисари приемат изгодни, доходоносни позиции в частния бизнес". Те искат Етичният кодекс да бъде преразгледан, защото малко след като напусна Еврокомисията през февруари 2010 г., тя отиде в парижката банка. А каза, че не получава пари, че не гледала банкови документи, че всичко било чудесно... Но трябва да отговори на въпросите. За тях дължи отговор не на мен.

Когато ме обвиняват, че изпълнявам политически поръчки, че съм пристрастен, че не съм обективен, аз съм длъжен да отговоря. Затова си позволих да отнема от вашето време и от вашето внимание.

Желая успех на г-жа Кунева. Аз съм се борил и съм лежал в затвора затова всеки да има право да каже това, което иска, да се кандидатира, да не го спират, да има право на сдружаване, на придвижване, да пътува свободно. Не мога да го отнема на нея и не бива. Така че, стискаме й палци и й желаем успех, но отговорите ще трябва да даде заради избирателите. Криенето не помага.

Източник: tv7

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини