Първи сняг в столицата, обилни валежи и бурен вятър на изток

Първият сняг за тази зима валя тази сутрин в София. Температурата в столицата сутринта се понижи до нулата и ни напомни, че зимата наближава.

Жълт код е обявен за днес в Източна България заради очаквани обилни валежи и бурен вятър, съобщиха от Националния институт по хидрология и метеорология. Кодът се отнася за 11 области - Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Варненска, Шуменска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Добричка.

Жълт код е обявен още в областите София, София-град, Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново.

По-късно през деня и през нощта срещу понеделник заради формирането на център на ниско атмосферно налягане разположен над Черно море, в Източна България и особено по Черноморието ще се усили вятърът от север - до бурен, на места ще има условия за обилни валежи от дъжд. По Черноморието времето ще бъде неприятно и потенциално опасно.

Първият сняг за тази есен вече падна на много места и в Предбалкана и по високите западни полета. Образуването на снежна покривка обаче не се очаква.

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са от минус 10 градуса на връх Ботев до минус 1 градус по други места. По високите части на планините е мъгливо, със силен вятър и снеговалеж. Съоръженията няма да работят. Не е препоръчително излизането в планината. През изминалото денонощие в ПСС не са постъпвали сигнали за инциденти с туристи.

В следобедните часове превалявания от сняг ще има над Предбалкана и по планините. В повечето райони настилките са мокри и хлъзгави. През планинските проходи и по високите части на Родопите трябва да се движите с особено внимание, там по пътната настилка се образува снежна покривка. Затворени остават проходите Твърдица - Елена, Етрополе - Златица и Дюлински за товарни автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 т през проходите Шипка, Вратник и Петрохан и над 20 т - през Айтоски проход. През прохода Петрохан всички автомобили трябва да са оборудвани със зимни гуми. МПС с летни гуми ще бъдат отклонявани през Враца. Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета.

Възможни са затруднения при преминаването през Граничен пункт Кулата, тъй като поради стачката на гръцките митничари, са затворени всички пунктове на македонско-гръцката граница, което води до засилване на трафика през пункт Кулата - Промахон.

От вторник ни очаква относително по-добро време, дневните температури ще се повишат и ще бъдат между 10 и 15 градуса, на места и до 18 градуса.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини