Доган: Бесило за предателя. Преглед на националния печат

Взаимоотношенията на страната ни с европейските институции са сред най-отразяваните теми във всекидневниците в понеделник.

В. „Дневник" акцентира върху еврофинансирането на общините:
„Общините да подготвят списъци с проекти, които ще се финансират без конкурс от еврофондовете през следващия програмен период (2014 - 2020 г.). Това предлага министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Идеята му е това да се прави, за да е сигурно, че всички местни власти ще се възползват от европарите.
Все още не е ясно обаче какви ще са критериите за избор на проектите. В момента проекти без конкурс се одобряват по програма "Околна среда" за изграждане на пречиствателни станции и депа за боклук. Идеята е тя да се обедини с "Регионално развитие" и да се разшири практиката, но за повече и ключови проекти. Министърът добави, че процедурите с конкурс няма да отпаднат, но ще са по-малко.
Предложенията са част от промените, които трябва да се договорят на национално и европейско ниво за следващия програмен период. За него България се надява да получи 8.2 млрд. евро спрямо 7 млрд. евро през настоящия (2007 - 2013 г.).
Промени ще има и на европейско ниво - бюджетен дефицит над 3% ще се санкционира със спиране на еврофинансирането."

В. „Стандарт" помества публикация със заглавие „Признаха България за отличник в Европа":
„Фискалното благоразумие на България поддържа ограничени финансовите рискове пред страната въпреки несигурната международна среда. Това констатира изследване на Института по международни финанси (ИМФ). Според данните страната ни се справя обещаващо на фона на проблемния регион. Ограничаването на разходите и повишението в приходите ще доведе до свиване на бюджетния дефицит под 3 процента от БВП през тази година, отчитат експертите на института. От ИМФ считат, че с фискален дефицит, който ще остане под 3 процента от БВП, държавен дълг под 20 процента от БВП и с фискална политика, подкрепена от мерки за законово фиксиране на дефицитите до 2 процента от БВП и ограничаване на правителствените разходи до 40 процента, финансовите рискове пред страната са минимални...
Същевременно в доклада се препоръчват повече усилия за извършване на структурните реформи за растеж на производителността и ускоряване на сближаването."

В „Сега" прави сравнение между бюджетните разходи у нас и тези в други европейски страни (на базата на данни на Евростат), като констатира, че България харчи малко за здраве и просвета и много за околна среда.
В повечето страни в ЕС общите бюджетни разходи, отнесени към брутния вътрешен продукт, са пораснали значително през 2009 и 2010 г., обяви Евростат. Причината за това са опитите за справяне с последствията от кризата и най-вече наливането на огромни средства в закъсали банки. България заедно с Естония и Литва е сред държавите, които са свили харченето. В Ирландия, Португалия, Кипър, Румъния и Полша правителствата са отпуснали най-много бюджетите.
България харчи малко за здраве и образование, но е сред лидерите по разходи за опазване на околната среда, показват данните на Евростат от 2005 г. насам. През последните 5 години България е насочила едва 4% от БВП за здравеопазване и образование, което ни нарежда на последните места в ЕС. Въпреки че от 2007 г. насам има постепенно увеличение на средствата за здравната система, страната ни още е под нивото от 2005 г. - тогава делът е бил над 5% на сто.
Само за просвета Дания, Швеция, Кипър, Естония са похарчили средства, равняващи се на 7-8% от БВП за 2009 г. Заедно с Германия България е в групата на пестеливите по разходи за образование - с едва 4.4%. Подобно е положението в Гърция (4.5%) и Румъния (4.1)."

„Кристалина носи сливова в Брюксел" - пише в. „24 часа", като свързва еврокомисаря Кристалина Георгиева с актуалната през последните дни тема за ракията:
"Ще отнеса бутилка с троянска сливова ракия в Брюксел и обещавам в понеделник да почерпя за празника на града ви", обяви Кристалина Георгиева... Еврокомисар Георгиева каза, че съпругът й е от с. Орешак, дъщеря и е изкарала детството си и тя самата има прекрасни спомени от Троянско. Сервизи от прочутата местна керамика я придружавали в Щатите - имала ги сега и в Брюксел."

Изборите отново са доминираща тема във всекидневния печат.

В. „Дневник" отразява подробно изявите на трите водещи кандидат-президентски двойки по Нова телевизия.

Вестникът цитира изказване на Меглена Кунева:

"Това, че президентът може да говори е негово силно оръжие, коментира Кунева проблема за правомощията на държавния глава, като отбеляза, че много малко се говорело за това, че той може и да предлага промени в конституцията.
Много бих искала да работя заедно с Министерския съвет и с парламента, за да направим един план, един общ план, законодателен, не да се изненадваме и да налагаме вето", каза тя. "И аз да кажа "вижте, аз имам един стрес-тест за икономиката, един тест, който, ако законите не минават, аз ще налагам вето".
Тя се обяви против строежа на АЕЦ "Белене" при конкретните условия, при които е поставена България. Кунева одобрява участието във военни мисии зад граница на страната, но посочи, че те трябва да са добре екипирани."

„Президентът има много повече власт, отколкото пише в конституцията и тя се нарича авторитет, заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин. Според него президентските правомощия не бива да бъдат подценявани.
Калфин посочи, че не би се поколебал да наложил вето на бюджета - нещо, което досега не е правено. "Европейските страни подпомогнаха във върха на кризата вътрешното търсене", каза още той. "Подпомогнаха хората с най-ниски доходи, за да могат да си купят нещо. Това стимулира икономиката. Това ще създаде работни места... Това, което се случва в България, е точно обратното..."
Калфин се обяви за изграждането на АЕЦ "Белене" и за придвижването на руските енергийни проекти. Според него българската армия не трябва да се изчерпва със задграничните мисии, както се случвало в момента." - продължава всекидневникът.

„Журналист от Нова телевизия е дал за проверка на НАП връчена от РЗС папка за предполагаеми данъчни нарушения на Росен Плевнелиев, стана известно от думите на водещата Цветанка Ризова. Няма по-чист човек от данъчна гледна точка от мен, коментира обвиненията кандидат-президентът на ГЕРБ, като посочи, че се опитват да го вкарат в оправдателен режим. Плевнелиев обяви, че с Маргарита Попова не са част от политическия елит в България от последните 20 години.
Ние не само ще продължи да строим магистрали, ами ще ги умножим, обеща още Плевнелиев.
На въпрос за АЕЦ-Белене той се обяви против т.нар. Голям шлем и настоя проектите да се разглеждат един по един. Кандидат-президентът окачестви Георги Първанов като политик от миналото, но призна, че той е имал успехи." - допълва „Дневник".

„Силен наказателен вот може да обърка изборните сметки" - прогнозира в. „Сега", въпреки убедителната преднина на Росен Плевнвелиев, отчетена от социологическите проучвания.
„Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев води във всички проучвания на социологическите агенции, но не е изключено в крайна сметка победата му да бъде поставена под съмнение заради силен наказателен вот. Това стана ясно от коментари на социолози пред БНР. Според тях за наказателен вот може да способства умората и разочарованието на избирателите, липсата на условия за обективна информираност и желанието за промяна. Сред факторите, които биха повлияли на вота на хората, са икономическата криза, събитията в Катуница, които може да доведат до етнически вот, и силно спадналото доверие към институциите." - пише всекидневникът, като отбелязва, че кандидатирането на Стефан Данаилов за вицепрезидент осезаемо е повишило рейтинга на кандидата на БСП Ивайло Калфин.

„Според Цветозар Томов от "Скала" кандидатпрезидентската кампания се характеризира с тоталното блокиране от страна на силните играчи на възможността гражданите да направят информиран избор. Той изтъкна, че медии, които се свързват с ДПС, водят кампанията на ГЕРБ и провеждат негативен PR срещу Кунева, което прави доста съмнителна тезата, че между двете партии няма никакви договорки. Според Томов също има предпоставки за наказателен вот, но той може да бъде насочен както срещу ГЕРБ, така и срещу БСП и да бъде изразен като се гласува за Кунева." - продължава всекидневникът.

В статията се казва също, че 2/3 от варненци не желаят преизбирането на дългогодишния си кмет Кирил Йорданов, според МБМД.

В. „Стандарт" пише, че бТВ, която излъчи дебатите между първите трима кандидати по рейтинг - Плевнелиев, Калфин и Кунева, е „скрила" данните за зрителските симпатии:   
"По време на дебата, продължил два часа и половина, се извършваше телефонно проучване на случаен принцип сред зрителите за техните нагласи. В събота вечерта стана ясно, че една от двойките води убедително - с 33,8%, а следващите две са съответно с 18,3 и 18,0%. Калфин обаче се усъмни в резултатите и обяви, че 36 социологически и пиар агенции работят за ГЕРБ.
бТВ оповести, че имената зад процентите ще бъдат съобщени в неделната централна емисия новини. Това обаче така и не стана. "Нашата медиа иска да запази коректност и ще обяви резултатите след изборите на 23 октомври. Това е заради опасенията на един от щабовете, че изнасянето им би повлияло върху резултатите", е официалната позиция на телевизията."

В. „Труд" цитира заплаха  на Ахмед Доган към кандидат за кмет от ДПС:
"Лидерът на ДПС Ахмед Доган заплаши публично да обеси кандидата си за кмет на Доспат, ако той го предаде. "Ако има предателство, ще те обеся, да знаеш. Бактън от такива, издигаме ги, стимулираме ги и в един момент си мислят, че всичко им се полага. На никого нищо не му се полага! Всичко се постига с борба, пълна мобилизация, ясна програма и ясни отговорности!" Дословно тия думи изрече Доган към сегашния кандидат на ДПС за кмет на Доспат Пламен Айвазов пред пълна зала избиратели. Думите му чуха още десетки граждани на площада, които гледаха срещата на голям екран. Лидерът на ДПС се извини на местните хора, че движението е сгрешило в предния мандат при избора на кмет. Става въпрос за Антим Пържанов, който сега е кандидат за втори мандат на ГЕРБ." - се казва в публикацията.

„Раздават кокошки за изборите" - пише в. „24 часа".

„Кокошки раздавали предизборно двама мъже в гр. Ветрен в четвъртък. Камион с пернати спрял по тъмно в центъра на града и двама мъже започнали да вадят от каросерията кудкудякащи твари. Те били дар за жителите на Ветрен от кандидата за кмет на община Септември Димитър Джамов. Полицията обаче пристигнала по сигнал и арестувала двойката. Птиците били откарани обратно в люпилнята си в с. Мало Конаре...
Изпратените на мястото автопатрули са арестували шофьора и негов приятел, когато предавали на избиратели поредната "порция кокошки".
Според жителите птиците им били давани от името на кандидата за кмет на община Септември Димитър Джамов. Такава информация имат и разследващите, съобщиха отлично осведомени. Джамов бе издигнат за кандидат от Обединен блок на труда - български лейбъристи." - пояснява всекидневникът.

В. „Труд" продължава темата за взривения автомобил на журналиста Сашо Диков:
"Наркоман, който е готов за 200 лв. да продаде майка си, само и само да си осигури дози за близките няколко дни. Това е профилът на вероятния атентатор, заложил бомбата под колата на журналиста Сашо Диков, научи "Труд" от полицията.
Смята се, че причините за взрива в четвъртък в столичния квартал "Гоце Делчев" са свързани с политиката. Както и че конкретният бомбаджия е приел задачата най-вероятно чрез посредници. Опитни полицаи обясниха, че в подземния свят най-често поръчките се изпълняват от хора, страдащи от някаква зависимост. На първо място са наркоманите, на второ - пристрастените към хазарт или дребни предприемачи, затънали в дългове към престъпни босове."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини