Източна България се съвзема от бурята

Обстановката в Източна България се нормализира след вчерашните бури и валежи. По данни на Гражданска защита няма бедстващи хора. Пътищата са проходими, предаде АСН.

Затворени са само проходите Шипка, Златишки, Твърдишки и Вратник. През Прохода на републиката движението се осъществява поетапно, едностранно, затова и там се натрупват опашки от чакащи автомобили.

234 селища в страната обаче все още са без ток. Най-тежко е положението в Габровско, където електрозахранване нямат 186 населени места.

Заради критичната ситуация от ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” увериха, че всички области в страната имат договори за зимно почистване и поддръжка и фирмите имат пълна готовност да почистят пътищата.

Екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” спасиха над 501 души, изтеглени от преспите са 38 автомобила, 23 автобуса и микробуса. Няма бедстващи хора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От Пътна полиция предупреждават, че ще налагат максимални санкции на шофьорите, ако карат без вериги през проходите. През проходите леките автомобили трябва да са оборудвани със зимни гуми, а за тежкотоварните автомобили е задължително зимно оборудване.

Отворени проходи при зимни условия:

- Прохода на Републиката – отворен.

- Ришки проход /Шумен – Карнобат/ - отворен

- Обзорски проход /Варна – Бургас/ - отворен

- Котленски проход - път ІІ- 48 /Котел – Градец / от км 38+000 до км 52+000.

-„Петрохан” – /Провадия-Айтос/ отворен за леки автомобили. Забранено е движението на товарни МПС над 10 т.; Временно е забранено движението на товарни МПС с ремаркета и полуремаркета.

- „Айтоски” – отворен за леки автомобили. Забранено е движението на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере. Товарните автомобили да се движат с вериги.

- „Дюлински” – отворен за леки автомобили. Забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути за камиони: път І-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг или Ришки проход.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини