Трети кръст ще пази Момчиловци - новото разпятие е 7 метра

На връх Димитровден в смолянското село Момчиловци беше осветен 7 метров кръст, който се извисява на един от близките хълмове.

Десетки жители на селото, сред които и повечето именници в Момчиловци, се събраха в параклиса „Св. Димитър“ в подножието на хълма,  за празничната литургия отслужена от местния свещеник Николай. Той освети разпятието, което е издигнато изцяло с дарение на хората, благослови всички вярващи и пожела на момчиловци да поддържат Божието разпятие, а то да ги закриля.

На 6 октомври – празника на Св. Тома разпятието е било положено за пръв път на хълма, а днес на Димитровден, един от най-почитаните християнски празници, беше осветено. Православният символ е висок 7 метра, широк 3 метра и тежи 700кг.

Събират се средства, за да може следващата година кръстът да се освети и нощем да се вижда от всички посоки.

Слово произнесе главният инициатор Васил Пичуров, който отбеляза, че това е третият кръст, поставен на височина край селото, за да го пази от беди и да носи здраве.

Пичуров благодари на всички, дали своята лепта за най-новия символ на селото и заяви, че построяването му за толкова кратко време показва, колко сплотено и задружно е Момчиловци.

Да запали свещ и целуне иконата на Свети Димитър, на празника в родното си село  присъства и Дора Янкова, както и новоизбраната кметица, която ще управлява за втори мандат родопското село Мария Никова.

Дора Янкова поздрави именниците и се ръкува с много свои приятели. Тя е почерпиха с бонбони и домашни пити, и й пожелаха успеех.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини