В Смолян е на мода банковия превод за купуване на гласове

Разкриване на банкови сметки към джамийските настоятелства в района, в които се превеждали средно по 5 хиляди лв., е не само нов трик за купуване на гласове по изборите.

Новата схема, която се разигра за пръв път на този вот в Смолянско е и най- „чистия” начин за купуване на гласове.

Фирмите, които превеждали парите ги декларирали като дарение за джамията и  никой не можел да ги заподозре в предизборно пазаруване. Още през лятото са били направени уговорките за отваряне на сметките, като цялата сума се подава след приключване на гласуването и проверката дали „купените” бюлетини са подадени в съответните секции.

Как се разпределят парите е въпрос на организация от настоятелствата към джамиите.

Те обаче са с желязна дисциплина и нямат пропуски- дават инструкциите в деня на петъчната молитва и тя не подлежи на обсъждане, а разпределянето на парите след края на изборите.

  По същата схема на първия тур се играло и в циганската махала на Смолян, която макар и само с близо 400 души, дава около 200 гласа.

Тарторите в махалата получават парите по сметките си и после ги раздават на хората.

В понеделник след обяд най-близкия банкомат в квартала до гетото, е бил обкръжен от цигански тумби. За да са сигурни, че ще си вземат парите, ромите чакали на опашка още на банкомата и не скрили, че най-оправните успели да „договорят”по 100лв.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини