Екопътека над Момчиловци разказва историята на един от най-известните родопски шлагери

Екопътеката „Торнал Тодьо”, ще бъде открита официално в навечерието на Деня на будителите  в Момчиловци.

На 31 октомври в 10 часа в залата на народното читалище „Светлина 1925” в родопското село ще бъде номиниран и будител на Момчиловци за 2011г.

Туристическата пътека е изградена с дарения от средства и труд на местните хора и подкрепата на Платформа Агора, Фондация Америка за България, община Смолян и кметство Момчиловци.

Тя тръгва от самото село и разкрива цялата хубост на природата – богатството на растенията, животинския свят, природните забележителности. Преминава и край два от общо 27-те параклиса на Момчиловци – „Свети Петър“, строен през 1916 г., и „Света Петка“ – издигнат през 1993 г. По проекта за екопътеката, точно зад параклиса, вече е изграден и заслон с беседка за отдих за около 20 души. Възстановено е и някогашно огнище, което е добре оградено с камъни и подходящо за барбекю и пикник. 

Екопътеката, която носи името на една от най-популярните родопски песни, е реализирана по проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България”.

Самата песен има интересна история и е написана от двама момчиловци през далечната 1949г. от Димитър Радичев и Георги Мандов.

 Днес двамата момчиловци отдавна са пенсионери, но цял живот ще помнят историята на популярното си творение, написано около 24 май 1949 г. Тогава били толкова бедни, че не можели да идат на бала, но вместо да се тръшкат и страдат, го избили на хумор и забава.
„Трябваше да идем на абитуриентски бал, но аз бях с цървули, а Георги – с гуменици. Нямахме и костюми – селски момчета. В Чепеларе имаше деца на богаташи и се бяха накиприли, досрамя ни и не отидохме, останахме в общежитието. Тогава решихме да измислим песен, за да си запомним пропуснатия абитуриентски бал“, спомнят си днес двамата автори.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини