Хиляди блокирани по летища заради стачки

Хиляди пътници на двете авиокомпании "Куонтас" и "Ер Франс" и в неделя не успяха да летят заради стачки. Над 70 000 клиенти на австралийската авиокомпания "Куонтас" бяха блокирани днес на летища в Австралия, Европа и САЩ след решение на компанията да не извършва полети заради социален конфликт, който засяга дейността й от седмици, предадоха Франс прес и БТА. Всички полети на компанията бяха анулирани от 6 часа гринучко време вчера. Служителите, които участват в стачката, няма да имат достъп до работното си място от утре сутринта, заради което всички самолети на "Куонтас" трябва да останат на земята до уреждане на конфликта, отбелязва компанията.

Техниците, наземният персонал и пилотите настояват за увеличение на заплатите и оспорват плана за преустройството на "Куонтас", която иска да концентрира международната си дейност в азиатско-тихокеанския регион. По изчисления на "Куонтас" стачните действия през последните седмици са й стрували 68 милиона австралийски долара ( 51,2 милиона евро). Конкурентната компания "Върджин Острелия" съобщи днес, че е увеличила капацитета си с 40 000 места през следващите две седмици, за да помогне на блокираните пътници.

Авиокомпанията "Ер Франс" отмени днес 200 полета заради обявената от стюардите и стюардесите петдневна стачка, която започна в събота. В първия ден на протеста отменените полети бяха значително по-малко. Ръководството на компанията предупреди, че броят на отменените полети ще нараства и ще засегне почти всички направления. Протестната акция съвпада с период от няколко почивни дни - 1 ноември е неработен ден във Франция, а много френски граждани ще почиват и в понеделник 31 октомври. Тогава когато броят на пътниците, както по вътрешните, така и по международните линии на "Ер Франс" значително нараства. Ер Франс е втората голяма компания в света, завършваща месец октомври със стачка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини