Новият кмет Мелемов започва с ревизия в община Смолян

Оценка на финансовото състояние на община Смолян ще бъде първата задача на новоизбрания кмет на общината от ГЕРБ Николай Мелемов.

Това обяви на първия брифинг след победата на ГЕРБ на балотажа в неделя,която даде заедно с предизборния си щаб. Да се направи пълна финансова ревизия и да се установят точните задължения на общината е първата крачка на новата местна власт, за да се съобразят с набелязаните в програмата им приоритети.

„За да знаем от къде да започнем, трябва да знаем на какво стъпваме”, кратко формулира първата работа на новото управление Мелемов, визирайки както финансовото състояние, така и административния състав на общината.

Както и в предизборните си срещи, така и на първия официален брифинг след балотажа, новият кмет заяви, че ГЕРБ няма да правят реваншистки чистки в администрацията.

Екипът, с който ще се работи ще бъде ясен и сформиран до 10 дни, като новото управление ще търси кадрова формула с „възможно най-малко заместници” на градоначалника.

След официалното обявяване на резултатите от изборите с решение но ОИК, законът дава 7 дневен срок за встъпване в длъжност на новия кмет. Той обаче първо трябва да бъде освободен от депутатския си мандат, обясни, Данчо Киряков, който ръководи цялата предизборна кампания на герберите в Смолян.

„Тогава ще влезем в общината, ще обявим екипа, с който ще работим през следващите 4 години. Това, което знаем е, че ще работим честно и прозрачно в името на община Смолян и жителите на региона”, коментира новият кмет. Той каза още, че към започнатите проекти и сключени от предишната власт договори ще се подходи отговорно и в обществен интерес.

В новия общински съвет ГЕРБ има 12 съветници, а БСП 10, което не дава пълно мнозинство на новото управление в местния парламент от 29 съветника.

Мелемов заяви, че ще търсят допирни точки и с други политически сили и ако открият такива, биха коментирали бъдещо сътрудничество, защото местната власт засяга конкретни проблеми и те трябва да се решават в полза на обществото.

Първата стъпка на дневен ред обаче ще бъде свалянето на местните данъци и особено такса смет, които трябва да бъде преоценена и до края на годината да има готови разчети, за да се предложат за гласуване в началото на следващата година.

Освен в Смолян ГЕРБ спечели кметските кресла в още 3 общини- Доспат, Златоград и Чепеларе. Нова местна власт обаче ще има само в Чепеларе, а в останалите две общини кметовете на ГЕРБ ще управляват втори мандат.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини