ГЕРБ и ДПС си поделиха Смолянско

Как основните политически играчи в Смолянска област си „поделиха” общините след последните избори за местна власт?

Отговорът е доста лесен като статистика - ДПС взе три общини, ГЕРБ -4, а в другите две общини игра чисто мажоритарният вот. Въпреки че в Баните кандидатът Райчо Данаилов беше подкрепен от коалиция от 10 партии, а в Неделино се завърна емблематична за общината фигура като Стоян Беширов, хората там избягаха от партийния вот.

В останалите 8 общини, след оспорваните балотажи, все пак изборът беше в много голяма степен партиен.

След като спечели на балотажа в Смолян с Николай Мелемов, ГЕРБ ще управлява в още три общини.

На втори тур в Чепеларе доверието на избирателите получи Тодор Бозуков, който управлява родопската община два мандата до 2007г.

Втори мандат ще ръководи Златоград и Мирослав Янчев, който беше първия кмет на ГЕРБ в областта.

В община Доспат в следващите 4 години ще продължи работата си като общински кмет и Антим Пържанов, който на тези избори се яви от ГЕРБ.

В Девин на балотажа в неделя спечели Цветалин Пенков, който беше издигнат от местна коалиция „Обединение за община Девин”. След като човекът на ДПС и кмет през последния мандат Здравко Василев загуби още на първи тур, ДПС даде подкрепата си за Пенков.

Николай Мелемов, като областен координатор на ГЕРБ в Смолян, определи загубата на техния човек в Девин Юлиян Семчев като „много трудна битка с липса на победа”.

Като „истинска загуба”, но по различни причини, бяха обяснени резултатите на ГЕРБ в Рудозем и Мадан. Срещу кандидата за втори мандат в Рудозем Николай Бояджиев на тези избори излезна коалиция „всички срещу Бояджиев”, коментира Мелемов.

В Рудозем ДПС отново си върна кметския стол след един мандат на Бояджиев и следващите 4 години миньорската община ще се ръководи от Румен Пехливанов.

Като слабост в организацията на изборите беше определено поражението на ГЕРБ в Мадан. Там на балотаж спечели кандидатът на ДПС Фахри Молайсенов с убедителните 59.76% срещу Митко Петагов от НДСВ, а кандидатът на ГЕРБ отпадна още на първи тур.

„Там претърпяхме загуба”, признаха от ръководството на партията в Смолян.

ДПС остава и в Борино с втори мандат на Октай Алиев, който убедително взе властта с почти 58% срещу човека на ГЕРБ Джамал Асанов.

В Неделино на кметския стол отново ще седне Стоян Беширов, издигнат от социалдемократите. Бизнесменът беше градоначалник на родопската община в периода от 2000г. до 2004г. и беше известен с това, че работи без заплата.

Баните е единствената община, която имаше кмет още на първия тур на изборите. Там трети мандат ще управлява Райчо Данаилов, издигнат от много широка местна коалиция, в която влезнаха от леви формации и Синя коалиция до ДПС, „Атака” и РЗС.

Щияна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини