Турция изпрати към Газа нова флотилия на свободата

Атаката на израелските сили срещу флотилията на свободата миналата година, при която бяха убити деветима турски граждани, привърженици на палестинската кауза, предизвика бурни реакции.

Пропалестински активисти обявиха, че две корабчета са отплавали от Турция за ивицата Газа в пореден опит да бъде преодоляна израелската морска блокада, предаде АП.

Говорителят на активистите Амджад Шауа каза, че на борда на плавателните съдове са 27 души от девет страни. Те очакват да достигнат Газа за две денонощия.

Израел наложи блокада на Газа през 2007 г., след като радикалната групировка Хамас пое контрола върху ивицата. Според Израел блокадата е необходима, за да не може Хамас да се снабдява с оръжия по море. Критици твърдят, че блокадата е колективно наказание за обитателите на палестинската територия, но Израел твърди, че хуманитарната помощ за Газа може да се доставя по суша.

Миналата година деветима турски граждани, привърженици на палестинската кауза, бяха убити при атака на израелските сили срещу подобна флотилия на свободата, припомня АП.

АФП уточнява, че двата кораба превозват медицински материали, като на борда има и въоръжени лица. Единият кораб е ирландски и са нарича "Saoirse" (Свобода на галски език), а другият е канадски и носи арабското име "Тахрир" (Освобождение).

Плаването е подготвено от организацията "Фрийдъм уейвз" (Вълни на свободата). Ройтерс допълва, че на борда на двете корабчета има граждани на Австралия, Канада, Ирландия, САЩ, както и палестинци. Източник от турското външно министерство потвърди отплаването на малката флотилия и подчерта, че и двата плавателни съда не са под турски флаг и че капитаните им не са турци.

Израел няма да позволи на флотилията от пропалестински активисти, която отплава от Турция, да достигне дестинацията си - ивицата Газа, заяви израелски правителствен служител, цитиран от Ройтерс.
"Няма да им бъде позволено да нарушат блокадата", заяви представителят на израелското правителство, който пожела да запази анонимност. Той не уточни какви мерки ще бъдат предприети, за да бъдат спрени двата кораба, но потвърди, че Израел знае, че те се насочват към бреговете на Газа. "Блокадата е в сила и няма да бъдат правени изключения", заяви представителят. "Наблюдаваме ситуацията. Ако наистина пробият блокадата, ще вземем необходимите мерки", допълни той.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини