Лукас Пападимос е новият премиер на Гърция

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос ще бъде новият премиер на коалиционното правителство в Гърция, предаде гръцката агенция АНА, цитирана от Франс прес.

Неговите задачи ще бъдат ратифицирането на новото споразумение за помощ от ЕС и провеждането на предсрочни избори.

Новият премиер, получил мандат, е Пападимос, 64 г., посочва агенция АНА в биографична справка, публикувана на сайта на агенцията след четиричасово заседание на лидерите на партиите от десницата, социалистите и крайната десница под егидата на президента на републиката за определяне на правителство на консенсуса, съобщава АФП.

Според гръцките медии тази договореност е била постигната от лидерите на три политически партии - Георгиос Папандреу - на социалистическата ПАСОК, Андонис Самарас - на Нова демокрация, и Георгиос Карадзаферис - на ЛАОС, на днешното съвещание при президента на страната Каролос Папуляс.

Новото гръцко коалиционно правителство ще положи официално клетва в петък. Церемонията ще се състои в 14.00 часа.

Преговорите за формирането на новия кабинет продължиха четири дни.

Пападимос бе смятан за фаворит в ранния етап на преговорите, след това бяха обсъдени още няколко кандидати, но в сряда вечерта личните консултации на Папандреу с лидера на опозицията Антонис Самарас завършиха неуспешно. Въпреки това партийните лидери са продължили консултациите и през нощта по телефона.

Според гръцките медии Пападимос е поставил редица условия, включително и твърдата подкрепа на двете партии за кредитното споразумение, което предвижда опростяване на значителна част от гръцкия дълг, но иска в замяна спазването на строга финансова дисциплина в близките няколко години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини