Гърция ще има нужда от 10 години за овладяване на кризата

Гърция ще има нужда от 10 години, за да овладее дълговата си криза, заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле вчера на федералния конгрес на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), предаде ДПА.

"Гърция има нужда от 10 години, според моето убеждение", заяви Шойбле. Не е достатъчно обаче Атина да намали държавния си дълг, "трябва да бъдат въведени и структурни реформи", отбеляза министърът.

Шойбле изрази надежда, че гръцките лидери вече разбират реалността, допълвайки, че всяка страна от Европейския съюз трябва да решава собствените си проблеми. "Трябва обаче да им дадем време", каза той.

Шойбле подчерта, че европейските страни трябва да работят в по-тясно взаимодействие, за да устоят на продължаващата дългова криза. Това може да означава прехвърляне на част от правомощията във финансовата сфера на европейско равнище, подчерта министърът.

В същото време трябва да се спазват правилата за бюджетната и паричната политика. Министърът потвърди подкрепата си за проекта за данък върху финансовите трансакции, който е посрещан със скептицизъм от водещите световни икономики като САЩ, допълва БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини