Съдбоносен ден за Гърция и Италия

Съдбоносен е днешният ден за разстресените от политическа криза Италия и Гърция. След бурята от рокади днес съседката ни се очаква да пристъпи към гласуване вот на доверие към новото коалиционно правителство, водено от Лукас Пападимос.

След встъпването си в длъжност начело на гръцкия кабинет през следващата седмица Пападимос трябва да се срещне с представители на Европейската комисия в Брюксел по време на първата си обиколка в качеството си на лидер на коалиционното правителство.

В същото време номинираният за премиер на Италия Марио Монти ще се срещне днес с президента Джорджо Наполитано, за да потвърди, че може да състави ново правителство.

Според агенция Анса Монти ще приеме официално премиерския мандат.

Бившият еврокомисар е поискал президентът да го приеме в 11 ч. местно време, съобщиха източници от президентството.

След консултации с политическите партии, профсъюзите и работодателските организации, които бяха проведени във вторник вечерта, Монти обяви, че има готовност в сряда да представи пред държавния глава състава на новото правителство. Все още не се знае дали кабинетът ще включва политици или ще е съставен изцяло от технократи.

След консултациите във вторник Монти подчерта, че всички страни, с които той е разговарял, са изразили готовност да направят известни жертви за доброто на нацията.

В последния си ден като министър-председател в италианското правителство, Силвио Берлускони пък обяви, че през последните дни е провел телефонни разговори с редица световни лидери като Барак Обама, Никола Саркози, Ангела Меркел и Дмитрий Медведев, предаде АФП.

В комюнике, разпространено в навечерието на предаването на властта в ръцете на икономиста Марио Монти, Берлускони посочи, че е получил телефонни обаждания още от премиерите на Турция, Великобритания, Русия и Израел. Уважението си пред дългогодишния италиански премиер е засвидетелствал и бившият президент на САЩ, Джордж Буш.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини