ОЛАФ разследва Европейската агенция по лекарствата за измама

ЕМЕА - основният лекарствен регулаторен орган на Европа, който в несъмнен сблъсък на интереси се финансира предимно благодарение на същата тази фармацевтична индустрия, над която трябва да упражнява контрол, е обект на разследване за измама.

Длъжностни лица от Европейската служба за борба с измамите (European Anti-Fraud Office - ОЛАФ) разследват ролята на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMEA) в регулацията на лекарството за терапия на диабет Медиатор, което бе изтеглено от пазара през 2009 г., след като се установи връзката му с около 2000 смъртни случая. Първите основателни съмнения за това, че Медиатор може да е причина за смъртоносни сърдечни проблеми са били изразени още преди 10 години.

Лекарственият продукт, производство на френската фирма Сервие, е бил на пазара 33 години, като е използван най-много във Франция, Италия и Испания. Този препарат е изтеглен от пазара, когато производителят сам признава възможността продуктът му да причинява увреждания на сърдечните клапи.

ЕМЕА, която бе създадена през 1995 г. с цел да хармонизира лекарственото законодателство в страните от Европейския съюз, получава около 80% от финансирането си от фармацевтичната индустрия. Това твърди в своето изказване Мишел Рийаси – евродепутатка от Зелената партия, предизвикала разследването, съобщава британския вестник „Индипендънт” в броя си от 7 ноември 2011 г.

Тази новина се появява в същата седмица, когато фирмата Глаксо Смитклайн се съгласи да изплати 3 милиарда долара компенсация заради своите действия по разпространение и продажба на лекарството против диабет Авандиа. Този продукт бе снет от продажба през 2010 г. заради доказано повишаване на риска от инфаркт на миокарда.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини