Рекорд: Дългът на САЩ надхвърли 15 трилиона

Някой ден САЩ ще уреди ли дълга си към Китай, Япония и другите. Данните са към 1 август 2011.

Държавният дълг на Съединените щати достигна нова рекордна стойност, прехвърляйки прага от 15 трилиона долара, съобщи министерството на финансите, цитирано от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Общият обем на държавния дълг във вторник е достигнал 15 трилиона 33 милиарда и 607 милиона долара или с 55,8 милиарда повече спрямо предходния ден, посочи министерството. Американски експерти подчертават, че около два и половина месеца преди края на годината държавният дълг е вече 99 процента от планираното от правителството на САЩ равнище.


Според специалистите това е признак за сериозно отслабване на националната икономика. Рекордното равнище на държавния дълг отприщи множество реакции, сред които на сенатора Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената, според когото сега САЩ са заприличали много на Гърция.


Прехвърлянето на прага от 15 трилиона долара на държавния дълг става в момент, когато смесената комисия в Конгреса на САЩ за намаляване на бюджетния дефицит не успява да постигне споразумение по бюджетни икономии от най-малко 1,2 трилиона долара за десет години.


Ако не бъде постигнато споразумение до 23 ноември, законът предвижда автоматично прилагане от 2013 година на намаляване на държавните разходи с 1,2 трилиона долара за десет години, разпределени поравно между разходите за отбрана и останалите разходи.


В един от последните си доклади Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че дългът на САЩ ще достигне 100 процента от БВП в края на годината, 105 процента през 2012 година и ще продължи да нараства до 115 процента през 2016 година.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини