Фасулево топче ще открие празника на боба в село Смилян

За девета поред година смолянското село Смилян ще се превърне в сцена за почитателите на боба. Смилян не само е дал  името на вкусното изкушение, популярно като „смилянски боб”, а и ежегодно, в последната събота на ноември чества традиционната за българската кухня култура  на специален празник.

Тази събота - 26 ноември, тържеството официално ще се открие с гърмеж на топче, но не черешово, а фасулево.

Преди това обаче гостите ще могат да опитат бобената чорба, приготвена от местните майстори.

От 11ч. до 13ч. в ресторанта на кооперацията всеки ще може да похапне от вкусно приготвената фасул чорба, която се вари в казани по специална местна рецепта.

Домакините по традиция провеждат и няколко конкурса, като най-оспорвана е титлата за „Производител на годината”. На него местните производители мерят сили в състезанието, в което ще се избере стопанинът с най-добра и качествена реколта.

Кулинарен конкурс е другата изненада за гостите, на която се представят всевъзможни кулинарни специалитети от фасул. Сред деликатесите са панирани зърна, различни варианти на бобени разядки и дори варен боб в тиква.

В конкурса за пано, с основен материал отново от зрънца, участват всички деца от местното училище. Празникът ще продължи с музикално-хумористична програма и награждаване на победителите от конкурса.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини