Мелемов работи по 10часа -кара го на сандвичи и кафе

Как минава един работен ден през първия месец от управлението на новия кмет на Смолян Николай Мелемов, попита «Смолян БГ вести».

”Сутрин в 9ч. съм в кабинета, на обяд не излизам, купувам си сандвич, за да не губя време и така карам деня. Понякога краят му е към 21 часа”, призна той.

По правило на всяка нова власт се дават 100 дни, за да се ориентира в ситуацията и да заработи на пълни обороти.

Той обаче няма такъв толеранс, защото кредиторите не чакат стоте дни, за да си потърсят парите. Екипът му вече е сформиран, ресорите на  зам.-кметовете разпределени.Все още не е ясно обаче точното финансово положение на общинската хазна.

Мелемов  ежедневно има срещи и води преговори за разсрочване на дълговете към фирми, някои от които не са плащани от почти 4 години. Като тези например за снегопочистването и зимното поддържане на града, за които на „Титан Клинър” се дължат около 1млн.лв. от 2008г.

Фактурите за неплатени сметки пристигат всеки ден, признава кметът. Последната е била за няколко сменени осветителни тела в размер на 70 хиляди лв. При анализ на дейностите на фирмата, която извършила услугата станало ясно, че никой от община Смолян не е извършвал контрол колко точно крушки са сменяни.

Вчера кметът  е имал разговори и с представители на Българската банка за развитие, която е купила друг дълг от 1млн.лв.на община Смолян към „Титан Клинър”.

Налага се свиване на всички разходи в общината, максимално пестене и икономии, за да не изтичат пари от никъде, призна Мелемов. Най-вероятно сред антикризисните мерки ще бъдат и оптимизация и съкращение на раздутия щат на общинската администрация.

Въпреки това кметът продължава да е оптимист:

”Ще намерим начин и ще се справим”, кратко описва стратегията за справяне с финансовата криза в общинските финанси.

На въпроса как ще празнува на 6 декември първия си имен ден като кмет отговори:

„Изобщо не съм мислил, до тогава има време. Ще импровизирам, но ще отида на шоуто на „Комиците”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини