Брайвик оспорва заключението, че е невменяем

Норвежецът Андерш Беринг Брайвик, който уби 77 души при две нападения в страната през юли, оспорва заключението на съдебните психиатри, че е невменяем и не може да бъде съден за своите действия, предаде Франс прес, като се позова на един от неговите адвокати.

"Проучихме голяма част от доклада, който излага подробно разговорите, които Брайвик е имал с психолозите. Клиентът ми реагира, като каза, че документът съдържа фактологични грешки, лъжи, и че неговите изявления са били извадени от контекста", заяви адвокат Од Ивар Грен.

Норвежката прокуратура обяви във вторник, като се позова на заключенията на съдебните психиатри, че десният екстремист страда от параноидна шизофрения и не може да отговаря пред съда за своите действия.

Адвокатът обаче подчерта, че неговият клиент изобщо не е съгласен с това заключение: "Брайвик е обезпокоен от факта, че тези експерти нямат достатъчно познания за политическите идеологии... И той не споделя тяхната оценка, че е душевноболен."

Предвидено е процесът срещу 32-годишния Брайвик да започне на 16 април догодина. Ако съдът приеме заключенията на експертите, той вероятно ще постанови извършителят на най-масовото убийство в мирновременната история на Норвегия да бъде изпратен за лечение в психиатрично заведение, евентуално до живот. В противен случай Брайвик ще бъде осъден на затвор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини