Дилемата пред Мелемов- 250хил.лв. за ансамбъл „Родопа” или 600 хил. за детски градини в Смолян

Община Смолян е с огромни дългове, заради което се налагат непопулярни мерки, съкращаване на дейности и персонал.

Това обяви на първата си пресконференция днес кметът Николай Мелемов.

На болезнения въпрос за съдбата на фолклорен ансамбъл „Родопа”, той отговори така:
„Не можем да оставим Ансамбъл „Родопа”, а да затворим детски градини”.

Общината няма необходимите 250хил.лв. за годишната издръжка на ансамбъла, както и 100-те хиляди за Духовия оркестър, а на фона на тези разходи се очаква всеки момент да резнат тока на общината заради борч от 128хил.лв.

Финансистът на общината Венера Аръчкова обясни, че „Родопа” има данъчна регистрация и отделен БУЛСТАТ от общината и като културна институция е изцяло на местна издръжка, без нито лев от държавата.

„Това означава, че всички разходи, които прави ансамбълът са на гърба на гражданите на Смолян”, каза Аръчкова. Тя обясни, че тези пари са много по-нужни да се платят задълженията на детските градини, които дължат 600 хил.лв. въпреки, че родителите са плащали таксата от 40лв. на дете. Не е ясно обаче събраните пари за какво са били разходвани.

В същото време ансамбълът, освен като културна институция и единствените приходи от него е подпомагане на културния календар на общината, други приходи няма, обясни Аръчкова.

 „Трябва да стане ясно, че нито ансамбъла, нито театъра го закриваме ние, закрива го предишното управление, което е докарало общината до това трагично положение”, каза Мелемов.

Финансовото състояние на Смолян е много тежко, ще се разчита на преговори с кредиторите за разсрочване на задълженията, въпреки че някои от тях са от преди 2 години.

Предстоят преговори за безлихвен заем с Българската банка за развитие, за да се стабилизира хазната поне на този етап.

 „Ние сме в положението на Гърция в ЕС, харчене, харчене и накрая да искаме”, каза Мелемов.

Община Смолян е изпратила писмо до финансовото и  културно министерство, за да  стане ансамбълът второстепенен разпоредител с бюджетни средства – по примера на галериите и музеите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини