Откриха уникална изложба с любимите напитки и чаши на комунистическия елит

Днес в 13.00ч. кметът на родопската община Тодор Бозуков и олимпийската шампионка от Нагано Катя Дафовска откриха сезон

2011/2012г и пожелаха много сняг и туристи на хотелиери, скиори и туристически бизнес в града.

Домакините от Ски център Чепеларе на връх Мечи чал представиха атракциите, с които ще привличат гости.

Първите от тях пийнаха греяно вино, което им поднесоха Мечетата-символ на ски центъра в родопския град.

Състезание по стрелба с олимпийската шампионка по биатлон, беше част от атракциите за гостите, които наблюдаваха и паралелен слалом на бивши и настоящи национални състезатели.

Изключителен интерес и новост този сезон представлява частната колекция на един от ветераните в частния  ресторантьорския бизнес Съби Маданков.

Той с години е събирал интересни експонати от времето на соца, а изложбата носи символичното име „Доброто старо време-Татово”.

Освен любимите алкохолни напитки на тогавашните партийни и държавни величия, изложбата съдържа и съдове, прибори и чаши, от които са отпивали и похапвали първите мъже на комунизма.

Сред тях са чашата на Пенчо Кубадински и купичката от кисело мляко на кубинския президент и брат на Фидел Кастро, Раул.

Още през 1977г. Съби Маданков взел механата „Майстор Манол” в Пампорово под аренда и започнал да събира колекцията. Днес тя вече наброява около 300 експоната, най-старият от които „Троянска сливова”, отлежавала 51 години.

Сред съдовете, особен сантимент за ресторантьора е купичката от която Раул Кастро похапнал овче кисело мляко и чашата на примата Лили Иванова, която още тогава не вкусвала нищо друго освен минерална вода.

Запазени са и чашите, от които отпивали политици от по-новото време - Петър Дертлиев, Петър Берон, Иван Славков и певците Христо Кидиков, Йорданка Христова.

 

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини