Хизбула удря в България? Преглед на националния печат

Заплахата от терористични нападения на групировката „Хизбула" у нас е водеща тема на всекидневниците.

„Израел предупреждава София за терористична атака на 12.02" - пише в. „Сега".
„Израел предупреди България, както и няколко други европейски страни, за възможни терористични атаки срещу израелски туристи. Това обяви българското министерство на транспорта. Информацията за евентуални терористични нападения дойдоха от шефа на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта Дани Шенар. Той обяви пред в. "Аарец", че е поискал от службите за сигурност в Европа "да ескортират израелските групи и да провеждат проверки с помощта на специално обучени кучета".
Малко по-рано през деня израелското издание IzRus обяви, че ливанската шиитска групировка Хизбула може да атакува София на 12 февруари, когато е четвъртата годишнина от ликвидирането на един от лидерите й - Имад Мугния.
Зам.-шефът на Хизбула Мугния беше взривен в Дамаск на 12 февруари, когато се връщал с колата си от прием в иранското посолство, посветен на годишнина от ислямската революция. Тогава групировката обвини Израел за покушението, но Тел Авив отрича да е съпричастен.
Миналата година на тази дата подобни заплахи имаше към посолства в Африка и Югоизточна Азия. Мугния беше един 25-те най-опасни терористи в списъка на ФБР. Американците смятат, че той е бил в контакт с Осама бин Ладен." - се казва в публикацията.

В. „Дневник" информира за противоречива информация, идваща от израелската страна:
„Израелското Бюро за борба с тероризма няма конкретна информация за евентуални терористични атаки срещу израелски туристи в България, но въпреки това транспортното министерство на страната настоява, че израелците, пътуващи в Европа, трябва да бъдат бдителни...
По този повод в четвъртък ръководителят на Бюрото за борба с тероризма коментира, че не разполага с подобна конкретна информация. Той само припомни предупреждението от преди три седмици от ръководителя на сигурността в транспортното министерство за повишена степен сигурност в няколко европейски държави.
След думите му от транспортното министерство отново са настояли, че заплахата е основателна и израелските туристи в Европа трябва да са бдителни."

„Веднага след сигнала от Тел Авив са набелязани допълнителни мерки за сигурност на летище София... На аерогарата е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания „El Al", дирекция „Сигурност" и представители на Главна дирекция „Гранична полиция". Обсъдена е наличната информация, направена е оценка на риска и са набелязани допълнителни мерки за сигурност. Самолетът на израелската авиокомпания е излетял навреме от летището.
От правителствената пресслужба отрекоха да разполагат с информация за подготвян атентат в София." - пише по същата тема в. „Стандарт".

„Двата най-застрашени обекта за израелски граждани в София са посолството, което са намира в сграда до НДК, известна като "Проното", и синагогата на ул. "Екзарх Йосиф". Там е и централата на ПП ГЕРБ. Към еврейския храм има и музей, който се посещава целогодишно от туристи от цял свят. Други две сгради също са със засилени мерки за охрана - Еврейският дом на културата, който се намира на бул. "Ал. Стамболийски", близо до сградата на СДВР, и 134-то СОУ "Димчо Дебелянов" на ул. "Пиротска".
Потенциална заплаха има в момента към летищата, на които пристигат групи за зимните курорти - Банско, Боровец и Пампорово." - допълва темата в. „Труд".

Сигурността на ядрените мощности у нас и съдбата на проекта АЕЦ „Белене" също са сред водещите теми на вестниците.

„ Резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ "Козлодуй" са положителни, макар че има някои препоръки, които трябва да се направят. Площадката на АЕЦ "Козлодуй" е най-подходяща за поставяне на нов реактор. Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.
„Не знам навремето защо не е предприето това, а е избрана нова площадка в Белене. На съществуващите вече площадки има персонал и инфраструктура", поясни министърът на икономиката. Според него Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. „Все нещо в Белене ще има, но Козлодуй е по-логичното, евтино и разумно място за нов реактор", заяви Трайков.
Той съобщи още, че има предварително предпроектно проучване за Козлодуй, което показва, че там условията за нов реактор са налице..." - пише в. „24 часа".

„Строителството на седмия реактор на АЕЦ "Козлодуй" може да започне до края на мандата на правителството на ГЕРБ. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Приоритетите в енергетиката са удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Коздлодуй", изграждането на алтернативни източници, енергийната ефективност и диференциране на доставките на газ чрез изграждането на междусистемните връзки, посочи Трайков.
Според него площадката на АЕЦ "Белене" е подходяща за всякакъв друг вид производство, но не и за атомна централа..." - пише по същата тема в. „Сега".

В. „Дневник" цитира изказване на директора на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, който смята, че докладът от извършените стрес тестове на АЕЦ "Белене" ще помогне при одобрението на техническия проект на централата. „Ядреният регулатор е в напреднала фаза по одобрение на техническия проект, събрана е цялата необходима документация, но няма определен срок кога проектът ще бъде одобрен, посочи Цочев.
На въпрос дали АЯР е разглеждала възможността за изграждане на 7 блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" Сергей Цочев отговори, че това никога не е обсъждано с агенцията."  - се казва в публикацията.
Същевременно всекидневникът публикува и позицията на министър Трайков:
"Нормалната логика е нов блок в "Козлодуй" да има. Един нов блок ще струва по-малко от половин нова централа на ново място."

Петъчният печат отразява с подробности и участието на Кирил Рашков в подготовката на поръчкови убийства:

„И Цар Киро и Цветелин Кънчев днес изненадващо бяха замесени в аферата с разкрития заговор за убийството на прокурора Олег Янев и Христо Върбанов-Папата. Цар Киро - като съучастник на заговорниците, а Цветелин Кънчев - като потенциална тяхна мишена...
"От вас научавам", бе първата реакция на Кънчев..." - информира в. „24 часа".

„Ромските барони и Цар Киро подготвяли три убийства" - съобщава в. „Труд".
„Любомир Илиев-Любо Къдравия (40), Георги Горанов-Чамур (54) и Васил Горанов-Вачето (49) са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление. Това съобщиха от прокуратурата.
Ромските барони, като съизвършители помежду си и с Кирил Рашков, в периода от началото юни 2011г. до края на септември с.г., в градовете Левски и София, извършили приготовителни действия към убийството на Христо Василев, Цветелин Кънчев и прокурор Олег Янев от ВКП. Те създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение, уточниха от прокуратурата.
На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това че в същия период подбуждал друго лице да убие Христо Василев срещу получаване на парична сума в размер на 100 000 евро.
Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства.
Обвиняемите са задържани под стража за срок от 72 часа.
По отношение на Кирил Рашков предстои повдигане на аналогично обвинение, което към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.
От домовете на Къдравия, Чамур и Вачето са иззети големи парични суми, златни накити, компютърни конфигурации, фирмени документи." - уточнява всекидневникът.

„Цар Киро и ортаците му замислили вендетата в началото на юни 2011 г. Кирил Рашков се срещнал с отколешните врагове на Папата и Дон Цеци в София - Любомир Илиев-Къдравия и братята от рода на Горановците в Левски - Георги и Васил. Четиримата замислили да се отърват най-накрая от Върбанов и Кънчев, които започнали да сътрудничат на полицията и да ги топят за различни афери, включително и паневропийски канали за трафик на хероин към Белгия. Те се свързали се живущ в страната грузинец, който им поискал 125 000 евро, за да стреля по топпрокурора Олег Янев.
Ромите започнали пазарлък и свалили цената за главата на магистрата до 100 бона за магистрата. Петима, с различни мотиви, се бръкнали по 20 000 евро, за да видят Янев мъртъв. Парите били скътани в специална каса, открита при обиска в дома на Любо Къдравия в Костинброд. След като уговорили грузинеца за стрелбата срещу прокурора, решили да го вербуват и за Папата и Дон Цеци. Предложили му по 75 бона за главата на всеки от ромите.
Грузинецът обаче се разколебал - не му стискало да застреля прокурор и се забавил с изпълнението на мократа поръчка.
В същото време един от ромската завера, който "влязъл" с 20 бона, изпял на МВР за готвеното покушение. Полицаите започнали да подслушват разговорите на съзаклятниците и на 10 декември грузинецът бил задържан в София. По време на разпитите килърът признал всичко и разказал в детайли за заверата. Ченгетата обаче трябвало да съберат освен аудиозаписите от разговорите и други доказателства, затова планирали да задържат съзаклятниците след Нова година.
Мотивите за разстрелите са различни, твърдят от прокуратурата. Олег Янев е поръчан заради издирвания в цяла Европа Йосиф Йосифов-Йоско, който бил покровител на Любо Къдравия. Той е и в дъното на разследването за смъртта на Тани Танев в Левски, заради която е обвинен Станчо Владов. Това привлякло в групата братята Горановци, които по майчина линия били братовчеди с Владовите." - пише по същата тема в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини