Смъртна присъда за американец изправи Запада срещу Иран

Осъждането на американец от ирански произход на смърт от ирански съд по обвинение в шпионаж е на път да прерасне в нов конфликт и евентуални пазарлъци в спора за ядрената програма на Техеран.

Революционен трибунал даде най-тежката присъда вчера на 28-годишния бивш морски пехотинец Амир Хекмати.
"Амир Мирзаи Хекмати, който беше признат за виновен в сътрудничество с вражеска страна (САЩ) и шпионаж в полза на ЦРУ, беше осъден на смърт", съобщи иранската агенция Фарс, цитирана от Франс прес и Ройтерс, без да посочва източник.

Хекмати е роден в САЩ в иранско семейство. Присъдата е в първоинстанционен съд и може да бъде обжалвана.

САЩ отхвърлиха обвиненията в шпионаж
и призоваха Иран да освободи Хекмати. Те отбелязаха, че швейцарските дипломати, които представляват САЩ в Техеран, в събота са поискали да се срещнат с Хекмати, но им е било отказано.

По време на процеса на 27 декември прокуратурата поиска смъртна присъда с мотива, че самопризнанията на обвиняемия показват, че е работил за ЦРУ и е действал против иранската национална сигурност.
В средата на декември иранската телевизия излъчи кадри, на които той признава, че е работил за установена в Ню Йорк компания за видео игри, действаща от името на американското разузнаване с цел да бъде манипулирано общественото мнение в Близкия Изток. На кадрите Хекмати е гладко избръснат, говори свободно фарси и английски. Условията, при които е направил тези признания, обаче остават неясни, отбелязва АФП.

Белият дом заяви, че е запознат със съобщенията и каза, че проверява тяхната достоверност, предаде Ройтерс. "Ако това е вярно, ние строго осъждаме подобна присъда и ще работим с нашите партньори, за да представим нашето осъждане пред иранското правителство", коментираха от  Вашингтон, откъдето отрекоха Хекмати да се е занимавал с шпионаж и настоява за незабавното му освобождаване.

"Присъдата срещу 28-годишния бивш морски пехотинец вероятно ще стане нова конфликтна тема и евентуален лост за пазарлъци в спора на Иран със Запада заради ядрената програма на Техеран", пише днес в. "Ню Йорк таймс". Приемането на все по-строги санкции, които застрашават жизненоважните продажби на ирански петрол, а оттам и иранската икономика, карат Техеран да се чувства под обсада и докара отношенията със САЩ и съюзниците им до най-ниската им точка от Ислямската революция през 1979 г., отбелязва изданието.

Официални представители на САЩ и експерти по Иран приемат обвиненията срещу Хекмати като поредното доказателство, че иранските лидери се усещат под натиск и търсят начини да си възвърнат преимуществото, коментира пък  "Вашингтон пост". По думите на един анализатор бившият морски пехотинец е "поредния заложник в студената война между САЩ и Иран".

"Иранският режим отчаяно търси лостове за упражняване на натиск над САЩ. Поради това смятам, че е изключително слабо вероятно да екзекутират Хекмати, защото тогава той ще престане да е разменна монета", цитира вестникът думи на Карим Саджадпур, експерт по Иран от института "Карнеги".

Смъртната присъда е най-новото от поредица предизвикателства на Иран към САЩ в обстановка на нарастващо напрежение заради иранската ядрена програма, пише в. "Дейли телеграф".
Вчера дипломати потвърдиха, че Иран е започнал да обогатява уран в нов подземен бункер в планина. Центрофугите във Фордо произвеждали уран, обогатен на 20%.

В отговор на налагането на нови западни санкции Иран заплаши да затвори за международен морски превоз на петрол стратегическия Ормузки проток в Персийския залив, организира военни учения и предупреди, че ще предприеме неуточнени мерки срещу американски бойни кораби, които се озоват в района.

През последните 20 години Иран е екзекутирал много свои граждани по обвинение в шпионаж в полза на САЩ, отбелязва вестникът.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини