5 мин. до Апокалипсиса

Часовникът на Апокалипсиса беше преместен с една минута напред, предаде АП.

Остават едва пет минути до ядрения Апокалипсис.

Това беше направено на фона на ескалацията на ядрените амбиции на режима на аятоласите и несигурността около предаването на властта в Северна Корея след смъртта на Ким Чен-ир.

Учените от университета в Чикаго заявиха, че ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима, предизвикана от земетресението в Япония и последвалото цунами също буди съмнение за невъзможността да се намери безопасен и евтин източник на енергия.

Той е създаден на базата на Бюлетина на ядрените учени през 1947 г. Той символически използва образа на часовника, за да покаже на човечеството колко близо се намира до апокалипсиса си.

Бюлетинът е създаден от групата учени, които помогнаха на САЩ да разработи атомна бомба, но в последствие противопоставили се на надпреварата във въоръжаването.

Предпоследното решение на групата, която включва редица нобелови лауреати, премести часовника една минута назад през 2010 г., на основание на надеждите за ядрено разведряване и избора на Барак Обама за президент. Но сегашното решение връща часовника там, където е бил през 2007 г.

Часовникът е бил най-близо до съдбовния час през 1953 г., на две минути преди полунощ, когато САЩ и СССР са изпитали термоядрени бомби в рамките на 9 месеца.

Преди 20 години при разпадането на Съветския съюз и краят  на Студената война учените преместиха „часовника" на 17 мин. преди полунощ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини