Росен Плевнелиев се закле

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва на официална церемония в Народното събрание и подписаха клетвения лист. Председателят на парламента Цецка Цачева прочете клетвата, която Росен Плевнелиев повтори след нея. "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", каза Плевнелиев.

След произнасянето на клетвата, той и Маргарита Попова подписаха клетвения лист и целунаха кръста. След това в пленарната зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа.

"Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институциите. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поема нови. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност на свършеното. Защото съм за граждански контрол върху дейността на политиците", заяви президентът Плевнелиев в първото си обръщение към Народното събрание. По думите му да си президент на България не е само пост, а кауза.

Докато той произнасяше словото си обаче депутатите от "Атака" начело с лидера си Волен Сидеров стояха прави с плакати в ръце с надпис "Плевнелиев - избран с измама".

На церемонията присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов и Негово светейшество българският патриарх Максим, както и министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус, на институции, главни редактори на медии. Вицепремиерът Цветан Цветанов пристигна в сградата на Народното събрание с огромен букет.

Вицепрезидентът Ангел Марин не присъства на церемонията, след като по-рано миналата седмица изпрати официално писмо, че е обиден на министър-председателя за неговите коментари за ордена "Стара планина".

В неделя - 22 януари, е встъпването в длъжност на новия държавен глава.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини