Хиляди протестират срещу цензурата в интернет (ACTA) в Полша

Над 10 хиляди поляци излязоха на протест срещу цензурата в интернет, съобщава BBC News. В сряда демонстрации е имало в няколко полски града, както и в столицата Варшава.

Недоволството е срещу плановте на правителството да подпише ACTA (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement), което се позиционира като международен документ за защита на интелектуалната собственост. Поддръжниците на свободния интернет критикуват ACTA, тъй като той ще застави провайдърите да съобщават нарушения на авторско право от страна на потребителите, а на митническите служители дава правото да преглеждат компютри с предполагаемо пиратско съдържание.

Полският премиер Доналд Туск е заявил, че не възнамерява да се поддаде на  "шантажа" на демонстрантите. Той е подчертал, че недоволните са имали достатъчно време да се изкажат преди одобряването на съглашението от полския парламент.

Wiadamosci24 съобщава, че полския посланик в Япония вече е подписала документа, с дадените и от правителството правомощия.

На церемония в Токио на 26 януари под документа са сложили подписите си посланиците на страните от Евросоюза, освен Кипър, Словакия, Холандия, Естония и Германия.


След като бъде одобрен от всички страни в ЕС, той ще трябва да бъде ратифициран в Европарламента.

Своята подкрепа за ACTA вече са дали САЩ, Канада, Австралия, Япония и още 4 страни.

На 22 януари имаше кибератаки на сайтовете на Сейма и на премиера Туска, именно заради плановете на  правителството да присъедини Полша ACTA. Малко преди атаките Anonymous са отправили предупреждение за това на електронния адрес на правителството.

Антипиратското законодателство е в развитие и в САЩ – в момента се разглеждат се два законопроекта - Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect Intellectual Property Act (PIPA). Против поправите в законодателството са републиканците, срещу него се обединиха на практика всички интернет гиганти и много интернет активисти. В знак на протест против SOPA на 18 янвуари англоезичната Wikipedia спря. Корпорация Google събра няколко милиона подписи срещу антипиратския закон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини